Terug naar de krant

De poep van de Nederlandse wombat bestaat uit zachte kubusjes

Leeslijst In Beeld
Dierentuin-primeur In Best haalt de moeder van de jonge wombat fel uit naar de fotograaf.
Leeslijst

Vroege kolonisten in Australië zagen er een soort das in, misschien door zijn formaat, omdat hij ook gangen graaft, en om zijn enigszins schommelend-schuifelende manier van lopen op vier korte pootjes, maar de wombat is natuurlijk zijn unieke zelf.

Oók al omdat hij, zoals meer dieren in Oceanië – denk aan koala, kangoeroe en Tasmaanse duivel – weliswaar een buidel heeft, maar met de opening aan de onderzijde, zodat hij bij het gangen graven geen zand over het jong schept zolang het daar zit.

Hoe lang? Soms duurt het wel tot tien maanden voordat de jonge wombat de moederbuidel verlaat waar hij onmiddellijk na de geboorte in is geklommen, nog helemaal kaal en roze.

Niet eerder werd in Nederland een wombatjong geboren. Wanneer het gebeurde in BestZOO, de dierentuin in het Brabantse Best, weet niemand precies, omdat het zich pas in april heel even liet zien en toen vermoedelijk al een paar maanden oud was. Sinds december staat het op eigen benen en krijgt het niet langer moedermelk maar een vegetarisch dierentuindieet met zoete aardappels en groenvoer. Zijn poep bestaat uit zachte kubusjes, als jujubes.

Foto Folkert Koelewijn
Foto Folkert Koelewijn
Foto Folkert Koelewijn

BestZOO afficheert zich als een „knus dierenpark, waar je als bezoeker dicht bij de dieren kunt komen” en waar je tijdens een kinderfeestje zelf de stokstaart, een stinkdiertje en een slang mag vasthouden. Maar onder de negentig diersoorten zijn ook minder aaibare zoals de panter en de jaguar.

De wombats in BestZOO, de enige in Nederland met deze dieren, zijn Australische wezen. Het komt vaak voor dat wombats (en kangoeroes) worden aangereden, maar dat het jong in de buidel nog leeft en gered wordt door hulpverleners, die het grootbrengen met de fles. Voordat de wombats hun land mochten verlaten, werd hun nieuwe verblijf in Best eerst door Australiërs gekeurd.

De wombat lijkt op het eerste gezicht „fotogeniek, koddig en knuffelbaar”, zegt fotograaf Folkert Koelewijn, die deze maand met verzorger Sven de kooi instapte om moeder en kind wombat te fotograferen. Maar toen de verzorger het jong oppakte om het te kunnen wegen, viel de moeder fel uit naar de fotograaf.

Niet iets om weg te lachen. Australiërs lopen in een wijde boog om wombats heen. Uit dat land zijn verscheidene incidenten bekend van volwassen wombats die zich bedreigd voelden en mensen ernstig verwond hebben.

Foto Folkert Koelewijn
Foto Folkert Koelewijn
Foto Folkert Koelewijn
Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 30 december 2023.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in