Dit zijn de beste voorstellingen die je nu in het theater kunt zien

Nu in het theater Iedere maand verschijnen er tientallen nieuwe voorstellingen in de Nederlandse theaters. Welke zijn écht de moeite waard? NRC selecteert de voorstellingen die je niet mag missen. (bijgewerkt op 13 mei)
Sacha Muller (links) en Thomas van Ouwerkerk in ‘Twee oude vrouwtjes’.
Sacha Muller (links) en Thomas van Ouwerkerk in ‘Twee oude vrouwtjes’. Foto Kamerich & Budwilowitz

1Theater Rotterdam Slachthuis 5

Billy Pilgrim, hoofdpersoon van Kurt Vonneguts roman Slachthuis vijf over de gruwelen van de oorlog, is ‘losgeraakt van de tijd’. Het ene moment strompelt hij als 22-jarige achter de Duitse linies, het volgende is hij vader van twee kinderen, die hem door zijn vreemde gedrag als een ‘seniele oude man’ zien. Aliens hebben hem ontvoerd, vertelt Billy, en zij zeiden hem dat de tijd niet lineair is, maar dat alles tegelijk gebeurt. Ook in deze voorstelling, in de regie van erik Whien, springt hij door de tijd.

Hoofdrolspeler Bram Suijker maakt hem, net zijn geweldige timing en tekstbehandeling, tot een aimabel figuur, die niet eenvoudig te vangen is. Is hij volledig de weg kwijt of doorziet hij iets hogers?

Lees hier de recensie: In ‘Slachthuis vijf’ waan je je in een wereld van prachtig vertelde oorlogsgruwelen

Reprise. Tournee t/m 13 juni: theaterrotterdam.nl

2Thomas, Sacha en Jos Twee oude vrouwtjes

Performers Thomas van Ouwerkerk, Sacha Muller en Jos Nargy spelen schetsen in Twee oude vrouwtjes, naar de gelijknamige verhalenbundel van Toon Tellegen: plukjes leven van steeds twee vrouwen op leeftijd. De voorstelling kent komische momenten, maar er hangt ook een onheilspellende tijdelijkheid boven: steeds ligt de dood op de loer, of het einde van een liefde. Maar meer dan over sterven of vertrekken gaat Twee oude vrouwtjes over genegenheid en over wat er tussen twee mensen kan ontstaan – ongeacht leeftijd of geslacht.

Lees hier de recensie: Naar het boek van Toon Tellegen: innemend theater over liefde tussen ‘oude vrouwtjes’

Tournee t/m 9 juni. Info en speellijst: thomassachaenjos.nl

3 Het Nationale Theater Wachten op Godot

Mark Rietman en Jaap Spijkers spelen hun personages, Estragon en Vladimir, in de regie van Erik Whien, als twee mopperige, lieve, oude baasjes, die je eindeloos vertederen. De twee bebaarde zwervers staan almaar te praten op een lege weg bij een kale boom, om de verveling te verdrijven, geregeld in de war van hun herinneringen.

Whien maakt zichtbaar dat Beckett een sadistisch universum creëert, waarin logica, consistentie en coherentie zijn uitgebannen en de tijd zich in een lus lijkt te bewegen. De lichtheid van deze Beckett is verraderlijk, want in de grond van de zaak is dit onvermijdelijk een inktzwart en mistroostig stuk over de fatale onmacht van de mens.

Lees hier de recensie: Het toneelstuk ‘Wachten op Godot’ is al sinds 1952 een groot raadsel. Deze zachtaardige versie is vermakelijk én mistroostig

Tournee t/m 20 mei. Info en speellijst: hnt.nl

4 NITE, Club Guy & Roni, HIIIT, Asko|Schönberg The Underground

Een man bezingt zijn zelfgekozen isolement, maar door de kieren en gaten van zijn bastion sijpelt zijn verlangen naar de ander. Sanne den Hartogh geeft grandioos gestalte aan deze man, die het leven van zich afduwt dat hij zo graag zou omarmen. Een clown verbeeldt zijn optimistische aard en een dansers zijn duistere kant, terwijl de muziek hem almaar tegenspel biedt.

Knisperend muziektheater van grote allure, naar Dostojevski’s filosofische roman Aantekeningen uit het ondergrondse (uit 1864). Den Hartogh werd in 2023 voor zijn rol genomineerd voor de Louis d’Or, voor beste acteur.

Lees hier het interview met de hoofdrolspeler Sanne den Hartogh speelt veel manische mannen: ‘Dat zwaarmoedige van ze heb ik ook’

Tournee t/m 17 mei. Info en speellijst: nite.nl

5 Alles Voor De Kunsten / Annemarie Prins / Mart Van Berckel i.s.m. Bellevue Lunchtheater Over de bergen

In theatersolo Over de bergen is een personage op leeftijd mentaal een beetje de weg kwijt. Dit is een ontwikkelde dame, en toch is er iets mis met hoe ze praat. Hier spreekt een rafelende geest. De toneeltekst ademt vergankelijkheid.

De 91-jarige Annemarie Prins weet die tekst tot leven te wekken en levend te houden. Virtuoos en alert schakelt ze tussen nauwelijks samenhangende tekstflarden. Ontzagwekkend.

Lees hier de recensie: De 91-jarige Annemarie Prins imponeert met theatersolo over vergankelijkheid

Tournee t/m 23 mei. Info en speellijst: allesvoordekunsten.nl

6Karina Holla De Dresser

Geïnspireerd door de film The Dresser (1983) speelt Karina Holla een tragikomische en persoonlijke collagevoorstelling over vergankelijkheid en twijfel. Net als in de film stapt de actrice in de ene na de andere rol. Alleen dienen de rollen zich in deze bewerking aan in de vorm van kledingstukken.

Tussen de vertolkingen van rollen uit eerdere voorstellingen laat ze haar cynische en levensvermoeide kant zien. Zo deelt ze een lijst met goede redenen om niet meer te leven. En ze somt ergernissen op, zoals technici die hun aluminiumladders over de vloer slepen. Maar gaandeweg blijkt het acteren helend.

Lees hier de recensie: In ‘De Dresser’ vindt de 73-jarige Karina Holla hoop tussen haar oude kostuums

Tournee t/m 16 mei. Info en speellijst: karinaholla.nl