Mag een kind terugpesten? En meer opvoedvragen over pesten en discriminatie

Opvoeden Een kind dat wordt gepest of gediscrimineerd, is de grootste nachtmerrie van een heleboel ouders. Hoe sta je je kind bij? In de rubriek Opgevoed, legde Annemiek Leclaire vragen van lezers over pesten en discriminatie voor aan opvoedexperts. NRC zet in een gids de adviezen van deskundigen op een rij.

1 Hoe bereid je een kind voor op discriminatie?

Een moeder schrijft dat haar vriend en zij wortels hebben in drie landen. Haar zoontje van zeven heeft volgens sommmigen een Marokkaans uiterlijk. De moeder is bang dat hij te maken krijgt met vooroordelen en wil het kind daarop voorbereiden, maar hem ook niet het gevoel geven dat hij niet in Nederland thuishoort. Hoe kaart je dit lastige onderwerp aan op een manier die past bij de leeftijd van een kind?

Deskundigen geven tips en zeggen dat het belangrijk is om te benadrukken dat het hebben van meerdere identiteiten iets is om trots op te zijn.

2 Hoe sta je een kind bij dat wordt buitengesloten?

Het achtjarige zoontje van een lezer mag steeds niet meespelen van een van de buurtkinderen. De buitensluiter lijkt jaloers dat het zoontje het goed kan vinden met de andere buurjongens. Wat kun je als ouder doen om een buitengesloten kind bij te staan?

Haal de banden aan met het kind én zijn ouders om buitensluiten te voorkomen.

3 Spreek je de ouders van een pester aan?

Een lezer schrijft dat haar kind op een speeldate iets vervelends meemaakte. Het zusje van het vriendje bij wie hij speelde, zei dat ze het kind „in de gracht wil gooien met een steen om zijn nek”. Op dat moment was er geen volwassene om toezicht te houden op de spelende kinderen. Kan de lezer de andere moeder hierop aanspreken?

Deskundigen adviseren over hoe je de ouders van een pester aan kunt spreken zonder verwijtend over te komen:„Laat je emotie zakken en spreek vanuit een zorg”.

4 Mag een kind terugpesten?

„Dan duw je maar eens terug”, is makkelijk gezegd als ouder. Maar heeft het zin om je kind zo’n advies te geven, vraagt een moeder zich af wier dochter regelmatig wordt gepest door een klasgenoot.

Een fysieke reactie werkt vaak niet. Kijk liever welke reactie past bij het karakter van het kind en schakel de leerkracht in.

5 Mag een kind terugschelden?

Toen een moeder haar dochter aanraadde om een van haar pesters te beschimpen om zijn gewicht, barstte het jongetje in tranen uit. Hoe maak je een kind weerbaar zonder een ander kind te schaden?

Pesten, terugpesten: het levert alleen maar verliezers op. Pesten moet worden opgelost binnen de hele klas.

6 Hoe help je een volwassen kind dat vroeger is gepest?

Gepest worden kan diepe littekens achterlaten. Zo ook bij de 31-jarige dochter van een lezer. Ondertussen heeft de dochter een leuke baan en stabiele relatie, maar de gevolgen blijven merkbaar: ze heeft niet veel vriendinnen en voelt zich snel buitengesloten. Had de moeder te zijner tijd meer moeten doen om het pesten te voorkomen?

Ook achteraf kan het fijn zijn om over het pesten in gesprek te gaan. Met elkaar, of met vrienden of familie. Meer lezen over de gevolgen van pesten en wat je ertegen kunt doen? In een special over pesten zette NRC de belangrijkste artikelen op een rij.

 

Heeft u vragen over de opvoeding van uw eigen of andermans (klein)kinderen?

In de rubriek Opgevoed leggen we dilemma’s van lezers anoniem voor aan de beste deskundigen. Onder de inzenders van vragen verloten we exemplaren van het boek Andere ouders doen ook maar wat, een bundeling van de eerste jaargangen van de rubriek.

Deze rubriek is anoniem, omdat moeilijkheden in de opvoeding gevoelig kunnen liggen. Als u een vraag inzendt, krijgt u altijd een reactie van de auteur van de Opgevoed-rubriek.
  1. Laat hier de vraag achter