Terug naar de krant

Parfums voor bodemprijzen

Leeslijst rubriek

Vraag en aanbod Elk doorverkoopplatform heeft eigen regels en mores. Hoe koop en verkoop je via Facebook Marketplace?

Leeslijst

Waarom Facebook Marketplace?

Op het verkoopplatform dat Facebook in 2016 lanceerde, is – net als op Marktplaats – álles te koop, Dus ook parfums. Soms nog in de verpakking, soms aangebroken. Er is geen verkoopknop, alle deals worden via privéberichten beklonken. Omdat Facebook zich nergens mee bemoeit – niet met de onderhandelingen, authenticiteit, betalingen of de verzending – moet je wel door slechte foto’s en onleesbare omschrijvingen heen kunnen kijken.

Tips voor kopers

Facebook Marketplace is één van de beste plekken om op koopjes te jagen. Wie het niet erg vindt dat een geur een paar keer gebruikt is, kan hier voor bodemprijzen slagen. Inschatten of iemand deugt is makkelijker dan op Marktplaats, want elke advertentie is gekoppeld aan een Facebook-profiel en dus niet anoniem (wat mensen overigens niet weerhoudt van horkerige communicatie). Facebook wordt door de massa gebruikt, dus je vindt hier niet de meest niche geuren.

Tips voor verkopers

Het aanbod is minder overweldigend dan op Marktplaats, dus je product valt hier eerder op. Plaats je advertentie voor extra aandacht door op lokale Facebookgroepen als ‘Amsterdam Yard Sale’ of ‘Vraag en aanbod hoogvliet en omstreken’. Groot pluspunt: je betaalt géén commissie. Wel kun je je advertentie tegen betaling omzetten in een Facebook Ad, en zo specifieke doelgroepen targetten. Er is geen betaalsysteem, dus je moet zelf een Tikkie naar kopers sturen. Voor wie graag cadeaus verpatst is er de knop waarmee je je advertentie verbergt voor je Facebook-vrienden.

Valkuilen

Omdat er geen toezicht is op de betalingen, is dit een vrijplaats voor oplichters. Die doen zich bijvoorbeeld voor als potentiële kopers en sturen je een link toe om een betaling van een cent, om zogenaamd jouw betrouwbaarheid te verifiëren. Die linkt leidt vervolgens naar een phishingsite waar je betaalgegevens gestolen worden.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 6 mei 2023.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in