Terug naar de krant

Zo koop en verkoop je horloges op Chrono24

Leeslijst rubriek

Vraag en aanbod Elk doorverkoopplatform heeft eigen regels en mores. Hoe koop en verkoop je via Chrono24?

Leeslijst

Waarom Chrono24?

In 2019 ging er 19 miljard Amerikaanse dollar om in de tweedehands horlogemarkt en volgens adviesbureau McKinsey zal dat bedrag in 2025 oplopen tot 30 miljard. Er zijn tal van online verkoopplatforms: Watchfinder & Co. (in 2018 opgekocht door Richemont, het luxeconglomeraat achter Cartier, Jaeger-LeCoultre en International Watch Company), WatchBox en Chronext. Maar het Duitse, in 2003 opgerichte Chrono24 heeft verreweg het grootste aanbod. Zowel handelaren als particulieren bieden er in totaal zowat een half miljoen horloges aan (opvallend: er zijn ruim 418.000 horloges voor mannen en nog geen 43.000 voor vrouwen). Van Swatches voor een paar tientjes tot een Patek Philippe Grandmaster Chime met een vraagprijs van bijna 8,5 miljoen euro.

Tips voor kopers

De (Nederlandstalige) app heeft een geinige AR-functie waarmee je kunt zien hoe een horloge om je pols staat (je moet wel eerst een papieren armband uitprinten die je vervolgens met je telefoon scant). Ook kun je er de waardestijgingen en -dalingen van je horlogeverzameling bijhouden. Let op: voor een horloge dat niet uit Europa komt, betaal je al gauw 25 procent extra.

Tips voor verkopers

De app helpt goed bij het bepalen van een verkoopprijs. Maak een foto van een willekeurig horloge en de naam, het type en de huidige marktwaarde verschijnen meteen in beeld. Bij Chrono24 sta je 6,5 procent commissie af.

Valkuilen

Die zijn er amper. Dankzij de ‘escrowservice’ blijft elk aankoopbedrag veertien dagen op een derdenrekening staan. Pas als de koper heeft aangegeven dat alles naar wens is, wordt de verkoper uitbetaald. Over elke verkoper is makkelijk feedback te vinden. En er is een veertigkoppig ‘Quality & Security Team’ dat fulltime verdachte advertenties opspoort.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 3 juni 2023.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in