Terug naar de krant

Zo koop en verkoop je op veilingsite Catawiki

Leeslijst rubriek

Vraag en aanbod Elk doorverkoopplatform heeft eigen regels en mores. Hoe koop en verkoop je via Catawiki?

Leeslijst

Waarom Catawiki?

Catawiki is een streng gecureerde, volstrekt troeploze veilingsite, want alles wat verkopers uploaden, moet eerst worden goedgekeurd door een van de 240 experts die Catawiki in dienst heeft. Je vindt er Hermès-tassen, Panini-stickers, Porsches, middeleeuwse munten, flessen wijn, Verner Panton-kaarsenstandaards en modeltreinen. Een walhalla voor verzamelaars, want gespecialiseerd in bijzondere, moeilijk te vinden spullen. Catawiki begon in 2008 in Assen, maar is inmiddels in meer dan zestig landen actief. Elke week komen er zo’n 65.000 nieuwe objecten online.

Tips voor kopers

Let goed op de verzendkosten, die kunnen met verkopers van over de hele wereld nogal oplopen. En vergeet niet dat je ook nog 9 procent veilingkosten aan Catawiki betaalt. Verstandig dus om voordat je een bod uitbrengt vast een maximum totaalprijs voor jezelf te bepalen. En bied nooit te ver voor de biedingsdeadline, want dan drijf je de prijs alleen maar op. Handig bij het bieden: bij elk kavel staat een door de experts gemaakte schatting van de uiteindelijke prijs.

Tips voor verkopers

Maak vooral gebruik van die experts. Bij het uploaden van je koopwaar kun je ze een bericht sturen om een taxatie op te vragen. Catawiki stelt hoge eisen aan de foto’s (fijn voor kopers), dus steek daar tijd in. Je staat 12,5 procent commissie af aan Catawiki.

Valkuilen voor kopers

Elk object is weliswaar gekeurd door een Catawiki-expert, maar alleen virtueel, dus je aankoop kan alsnog afwijken van de foto’s of de omschrijving. Vergeet dus vooral niet de reacties die eerdere kopers bij de verkopers hebben achtergelaten te checken.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 1 april 2023.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in