Terug naar de krant

‘Onze ouders zagen er vroeger belachelijk goed uit’

Leeslijst rubriek

Stijlfamilie Ziarah Janssen (32) is kunstenaar en actrice, haar zus Tisja (27) is kunstenaar. Ze werken samen onder de naam Sisters Janssen.

Leeslijst
Tisja draagt een jas van Speedyharmonycollectorthings, schoenen van Bronx en een tas van Toër. Het merk van haar panty en hemdje kan ze zich niet herinneren. Ziarah heeft een broek en bloes aan van Reconstruct Collective, met schoenen van Bronx in samenwerking met Mulas Hybrid Haus.
Foto Jaimy Gail

Tisja

„Als ik me aankleed, heb ik vaak een bepaald character in gedachten. Grace Jones of Sade bijvoorbeeld. Of, zoals laatst, onze vader. Onze ouders zagen er vroeger – en eigenlijk nog steeds - belachelijk goed uit. Toen ik een oude foto vond van papa op zilveren Prada-sneakers, met een zilveren trainingspak, heb ik op Vinted precies die Prada-schoenen en een vergelijkbaar pak gekocht. Ik voelde me zó cool toen ik die outfit aan had.

„Ik hou van jonge, creatieve designers. Deze jas is bijvoorbeeld van Speedyharmonycollectorthings uit Amsterdam. Het zijn pieces die je outfit echt iets extra’s geven. Ik kom graag in de ABCND Store in Amsterdam, waar ze veel jonge ontwerpers verkopen. Maar ik koop ook veel tweedehands via Vinted en Depop, of in vintagewinkels in Amsterdam en Parijs.

„Toen alles in 2020 stilviel door corona en modemerk Ganni een oproep plaatste waarin ze kunstenaars zochten om projecten mee te doen, hebben Ziarah en ik – heel impulsief eigenlijk – samen tot twee uur ’s nachts aan een voorstel gewerkt waarin haar schilderijen en mijn collages samenkomen. We zijn toen ook een Instagram-account begonnen, dat mensen tot onze verbazing meteen gingen volgen. Nadat Ganni een video over ons had gemaakt, kwamen de opdrachten vanzelf. Nu doen we als Sisters Janssen allerlei creatieve projecten. Voor Made.com hebben we een appartement ingericht met onze kunst en hun spullen, en voor VanMoof hebben we een tentoonstelling gemaakt over de vrouwen die ons inspireren.

„Krachtige vrouwen staan vaak centraal in ons werk. Ons huis stond vroeger vol met keramische beelden die onze moeder maakte: heel mooi gedecoreerde vrouwen die bijna goddelijk leken. Ik denk dat dat ons vrouwbeeld onbewust heel erg beïnvloed heeft.”

„Ziarah is vijf jaar ouder en ik keek altijd erg tegen haar op. Ze had vroeger een spaghettihemdje met zebra- en panterprint dat eerst van mama was geweest. Dat vond ik zó vet. Inmiddels is het hemdje van mij en is het mijn dierbaarste kledingstuk. Ik ga ’m nooit wegdoen.”

Ziarah

„Dit zijn outfits die we aantrekken naar bijvoorbeeld een première of de opening van een tentoonstelling. Op een door deweekse dag zouden we deze kleren ook dragen hoor, maar dan anders gecombineerd. Toen Rihanna de eerste keer zwanger was droeg ze geweldige outfits met haar blote buik als middelpunt. Dat heeft me geïnspireerd om tijdens mijn zwangerschap ook echt uit te pakken met mijn looks.

Onze smaak heeft veel overeenkomsten, maar Tisja is wat meer outgoing. En ze is beter op de hoogte van wat er speelt in de mode. Ik vraag haar vaak om advies of spiek even wat zij draagt. Als we samen naar een event moeten, doet zij meestal onze styling. Zelf loop ik negen van de tien keer in een joggingbroek en een grote trui, gewoon omdat het handig is met schilderen en repeteren.

„Het samenwerken gaat vanzelf. We zijn allebei harde werkers, dat hebben we wel geleerd in de jaren dat we aan wedstrijdzwemmen deden en zeven à acht keer per week trainden. En creatief zijn is ons met de paplepel ingegoten. Onze moeder is kunstenaar, onze vader maakt meubels en onze oudere broer is acteur en theatermaker. Als kind was ik me altijd aan het verkleden. Dan had ik weer een vuilniszak omgetoverd tot jurk. Van onze ouders mochten we zo goed als alles dragen. Eens in de zoveel tijd gingen we met papa shoppen. Hij wist dan precies naar welke winkels we moesten en kocht best dure dingen voor ons. Met mama gingen we juist naar vintage winkels, kitschy kralentasjes en topjes met pailletten kopen. We lenen nog steeds veel kleren van hen allebei. Pap, heb je nog een mooi pak?, vragen we dan in de familie-app. Of: mam, heb je die ene ketting nog?

„De Black Lives Matter-protesten hebben ook een belangrijke rol gespeeld in het ontstaan van Sisters Janssen. We zijn opgegroeid in een niet erg inclusieve omgeving in Den Bosch. Door Black Lives Matter hebben we echt onze eigen stem gevonden. Ál die mensen op de Dam, dat heeft ons zelfvertrouwen gegeven.”

Fotografie Jaimy Gail
Haar en make-up Emma de Boer

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 4 maart 2023.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in