Terug naar de krant

‘Kleding moet een beetje schuren, net als kunst’

Leeslijst rubriek

Stijlfamilie Antoine de Werd (59) is echtscheidingsadvocaat, mede-oprichter van GMW Advocaten en kunstverzamelaar. Zijn zoon Gijs (23) studeert Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan de TU in Delft.

Leeslijst
Antoine draagt een jasje van Anderson & Shepperd, een overhemd van Loro Piana, een broek van Acne Studios, een sjaaltje van Hermès, kniekousen van F.G. van den Heuvel en een horloge van Jaeger-LeCoultre. Gijs een overhemd van Lemaire, een jasje van Barena Venezia (geleend van zijn vader), een broek van Helmut Lang, sneakers van New Balance en zijn vaders oude Rolex.
Foto Jaimy Gail

Antoine

„Gijs zegt soms dat ik eruit zie als een kerstboom. Prima, vind ik, want het gaat erom dat je je zelf prettig voelt in je kleding. Mijn kunstverzameling en ons huis zijn ook uitgesproken en kleurrijk. Ik hou van heftige abstracte werken van bijvoorbeeld de jonge Duitse schilder Peppi Bottrop of het Nederlandse kunstenaarskoppel Heringa/Van Kalsbeek. Figuratieve kunst vind ik vreselijk, dat verveelt snel.

„Ik vind het heerlijk om mooie kleding te kopen. Dat zeggen niet veel mannen hardop, maar ik schaam me er niet voor. Kwaliteit vind ik het belangrijkst. Ik hou van hedendaagse ontwerpers als Lemaire, maar ook van een klassieke kleermaker als Anderson & Sheppard uit Londen. In Nederland koop ik eigenlijk nooit iets. Alleen sokken bij F.G. van den Heuvel, een ouderwetse herenkledingzaak in Den Haag. Ik draag altijd kniekousen, want het mannenbeen is geen sieraad. Niks lelijker dan zo’n wit stuk been!

„Deze schoenen zijn van Gucci, dat vind ik niet per se een bijzonder merk, maar ik hou heel erg van dit soort ouderwetse schoenen. Die goudkleurige horse bits balanceren op het randje van ordinair, maar dat maakt de schoenen juist leuk. Net als kunst moet kleding een beetje schuren.

„De vintage Rolex die Gijs nu om heeft heb ik jarenlang gedragen, maar inmiddels vind ik het te kitsch. Nu heb ik een minder opvallend horloge, van Jaeger-LeCoultre, een cadeau van mijn vriendin. Mijn stijl verandert regelmatig. Ik vind dat je altijd open moet staan voor nieuwe invloeden, voor verandering. Een beetje avontuur! Het leven moet niet saai worden.

„Ik heb mijn kinderen altijd gestimuleerd om open te staan voor culturele zaken. Of het nu mode, kunst, muziek of film is. De mooie dingen van het leven. Als je er verdieping in zoekt, dan heb je iets waar je je leven lang lol uit kunt putten. Ik heb mijn kinderen nooit meegenomen naar pretparken. Disneyland, dat weigerde ik!”

Gijs

„Mijn vader zoekt graag uitersten op. In zijn kunstverzameling én in zijn kleding. Elke paar jaar switcht hij helemaal van stijl. Een jaar of drie geleden moest opeens alles donker en droeg hij alleen nog maar Japanse ontwerpers. Nu zit hij in een meer klassieke fase, maar wel met veel kleur.

„Zelf houd ik van rustiger kleding. Ik draag het liefst high-end, minimalistische kleding. Dries Van Noten en Lemaire vind ik erg mooi. Mijn vader heeft me oog voor detail en kwaliteit bijgebracht. Als hij een nieuw jasje heeft, laat hij altijd zien wat er bijzonder aan is: bepaalde stiksels, een bijzondere kraag. Daar let ik zelf ook op. Ook al ziet niemand het, ik word blij van dat soort details. Dan voel ik me meteen lekker in de collegezaal.

„Deze wollen broek van Helmut Lang vind ik erg mooi vanwege de satijnen galastreep aan de zijkant. Ik zag Kanye West ooit in dit pak en vond het vet staan. Toen ik de broek later in een winkel in Rotterdam zag hangen herkende ik ’m meteen.

„Een paar keer per jaar rijden mijn vader en ik samen naar Brussel of Parijs. Dan gaan we naar galeries en musea, maar ook naar onze favoriete winkels. Heel gezellig. We zijn ook een keer speciaal naar Italië gegaan voor de Loro Piana-outlet.

„Ik ben opgegroeid in een huis dat vol met kunst stond. Als vriendjes kwamen logeren, moesten ze regelmatig ’s nachts opgehaald worden omdat ze bang waren voor alle rare beelden en maskers. Nu woon ik in een studentenhuis met 25 jongens en daar ben ik de enige met een kamer vol kunst. Kunst zit in mij. Als driejarige liep ik jankend over straat als ik wéér naar een museum of kunstbeurs moest. Maar nu ben ik ben er onwijs blij mee. Ik heb zó veel gezien de afgelopen 23 jaar.”

Fotografie: Jaimy Gail
Haar en make-up: Emma de Boer

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 4 februari 2023.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in