Terug naar de krant

25 jaar foto’s van Youp door zijn huisfotograaf Bob Bronshoff

Leeslijst achtergrond
Bob Bronshoff Fotograaf Bob Bronshoff volgt Youp van ’t Hek al een kwart eeuw. Een kleine selectie uit vele duizenden foto’s.
Leeslijst

De VARAgids vroeg fotograaf Bob Bronshoff in september 1999 of hij Youp van ’t Hek een dag wilde volgen. De cabaretier was druk met try-outvoorstellingen van Mond vol tanden, zijn derde oudejaarsconference. Of Bronshoff de lezers een blik achter de schermen wilde geven.

Bronshoff (66), een boomlange theater- en portretfotograaf, kende Van ’t Hek oppervlakkig. Hij had hem weleens geportretteerd. En hun kinderen zaten op dezelfde school; bij het schoolhek groetten ze elkaar. Toen Bronshoff een jaar vóór de VARAgids-opdracht een boek over De Dijk publiceerde, een beeldverslag van twee jaar optrekken met de populaire popband, complimenteerde Van ’t Hek hem. „Ik ga jou ook nog eens volgen”, antwoordde Bronshoff toen bij wijze van grap.

Een van de eerste foto’s die Bob Bronshoff in 1999 van Van ’t Hek maakte. De cabaretier voetbalt met zijn zoontje Julius op het binnenplaatsje achter zijn toenmalige woning aan een Amsterdamse gracht. Een kwartier later liep hij naar Carré om zijn oudejaarsconference te spelen.
Foto Bob Bronshoff

Een grap met voorspellende waarde. Het dagje meelopen met Youp kreeg direct een vervolg. VARAgids-hoofdredacteur Daan Dijksman was zo tevreden over de ingeleverde beeldreportage dat hij Bronshoff vroeg om Van ’t Hek ook te fotograferen in de resterende drie maanden tot de oudejaarsconference. Twaalf weken lang, tot de millenniumwisseling, verscheen er steeds een Youp-foto in de tv-gids met daarbij een dagboekachtige aantekening van de cabaretier.

Een serie die naadloos overging in Bob & Youp, een wekelijkse rubriek op de voorlaatste pagina van de VARA-gids. Van ’t Hek liet zich steeds verrassen door een foto van Bronshoff en maakte daar al associërend een tekst bij. Pas na bijna duizend afleveringen stopte de rubriek eind 2018.

De vrijdag reserveert Van ’t Hek voor zijn zaterdagse NRC-column. Op 15 januari 2010 is hij aan het tikken in de catacomben van het theater in IJmuiden.
Foto Bob Bronshoff

Bronshoff was al snel Van ’t Heks huisfotograaf geworden. De affiches en programmaboekjes, de portretten voor de omslagen van zijn gebundelde NRC-columns, het 200ste optreden in Carré, de gein op en achter het podium, gezamenlijke reizen door Europa – Bronshoff legde het allemaal vast.

Het resulteerde is een harde schijf vol foto’s. Van ’t Hek met zijn helden Toon Hermans en pianist Alfred Brendel. Met Sonja Barend, Marco Borsato, André van Duin, Adriaan van Dis, Freek de Jonge, Johan Cruijff, Sjaak Swart enzovoort enzovoort. Als Bronshoff door de duizenden foto’s op zijn pc scrollt vraag je je onwillekeurig af of er ook BN’ers zijn die niet samen met de cabaretier zijn geportretteerd.

Theater Carré, 28 oktober 2010. Na afloop van een voorstelling spreekt Van ’t Hek twee spelers van zijn favoriete voetbalclub: de Ajacieden Danny Blind (links) en Frank de Boer.
In 2003 in het Concertgebouw in Amsterdam met een van zijn helden, de Oostenrijkse pianist Alfred Brendel.
In 2001 in de artiestenfoyer van theater Carré met André van Duin.
Tegelijk met het Boekenbal werd in 2002 in popzaal Paradiso het Bal der Geweigerden georganiseerd. Van ’t Hek, op de foto met cabaretier Hans Teeuwen (links) en columnist en cineast Theo van Gogh (midden), trad kort op bij het alternatieve boekenbal.
Foto’s Bob Bronshoff

Ze kunnen het goed met elkaar vinden, zegt Bronshoff. „Ik mag Youp graag en hij is lekker duidelijk over onze samenwerking. Hij zegt: ‘Ik moet goede grappen maken en jij goede foto’s.’”

Bronshoff zegt hij zijn beste foto’s maakte als Van ’t Hek zich niet bewust was van de camera. „Acteren kan hij goed, poseren niet. Maar als Simon [Youps toneelmeester] in de coulissen vlak voor een voorstelling ‘go’ tegen hem zegt zie je Youp iemand anders worden: de cabaretier die de zaal gaat inpakken. De foto’s die ik dan van hem maak zijn altijd goed.”

In de zomer van 2007 nam Van ’t Hek de mode van personality-magazines als Linda en Matthijs op de hak. Dit is een foto voor de Youp.
Foto Bob Bronshoff
Alphen aan de Rijn, 9 december 2008. Na afloop van een voorstelling met Joop Koopman, jarenlang zijn vaste adviseur. ‘Alles heb ik van hem geleerd’, zei Van ’t Hek in 2011 na het overlijden van Koopman.
Foto Bob Bronshoff
Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 16 mei 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in