Terug naar de krant

‘Je opdoffen getuigt van respect voor anderen’

Leeslijst rubriek

Stijlfamilie Rita Ouédraogo (30) is curator bij galerie Framer Framed in Amsterdam en schrijft over kunst. Haar zus Bodil Ouédraogo (27) is modeontwerper en beeldend kunstenaar.

Leeslijst
Rita draagt een mannenzwembroek van Stone Island, een top van Arket, vintage Prada-laarzen, een leren Patta-jas van haar vriend. Bodil draagt een T-shirt uit Burkina Faso, een vintage legerbroek en vintage schoenen van Gucci.
Foto Jaimy Gail

Rita

„Always dress to impress, hebben we van onze vader geleerd. Hij draagt altijd overhemden, polo’s of een chic pak van Burberry, Valentino of YSL dat hij tweedehands koopt. Hij komt uit Burkina Faso en daar is het normaler om te laten zien dat je moeite voor je uiterlijk hebt gedaan. In Nederland wordt ijdelheid al gauw gezien als iets negatiefs. Neem nou mijn haar. Niks hieraan ziet eruit alsof het even in elkaar geflanst is en dat vind ik er juist leuk aan. Je opdoffen getuigt van respect voor anderen: jij bent het waard om moeite voor te doen. Dat is iets dat Bodil en ik hebben meegekregen.

„Toen we nog in één huis woonden, kochten we vaak samen kleding en schoenen – vooral sneakers. Onze stijl verschilt. Ik zie er snel uit als een dametje en draag daarom nooit rokjes of hakken. Bodil wel, zij is stoerder en kan dat beter hebben. Maar er zijn nog steeds veel dingen die we allebei mooi vinden. Afgelopen weekend hadden we per ongeluk hetzelfde broekje aangetrokken naar een festival. Een heel opvallend satijnen boksbroekje, met heel groot ‘Patta’ erop. Genant.

„Ik hou van alle dingen waarmee je kunt uitdragen wie je bent. Bodil heeft een ketting met een gouden hanger in de vorm van Afrika voor ons laten maken in Burkina Faso toen ze achttien was, die dragen we allebei elke dag. Ik hou heel erg van goud. Mijn vriend ook, sinds ik hem ken ben ik nog meer volgehangen. Ik woonde een tijdje vlakbij de Stadsbank van Lening [een pandjeswinkel] en ging toen bijna elke dag even kijken of er iets nieuws was. Je vindt daar heel originele sieraden.

„We kopen allebei veel vintage. Omdat het duurzamer is, maar ook vanwege het budget. Laatst heb ik een Dries Van Noten-bloesje gekocht. Het is zó mooi gemaakt en er zit zoveel zorg en liefde in. Nieuw is zoiets onbetaalbaar. Bodil en ik hebben ook veel vintage van onze vader gekregen. Hij houdt van shoppen en koopt bijvoorbeeld tássen vol Ralph Lauren-blouses voor ons. Inmiddels hebben we gezegd dat hij moet stoppen. Drie van die blouses is echt wel genoeg.”

Bodil

„Het leuke aan kleding is dat je alle onderdelen kunt laten zien die jou jou maken. Je kunt gelaagdheid laten zien: ik ben dit, maar óók dit. Ik ben bicultureel – onze moeder komt uit Nederland – en dat komt terug in alles wat ik doe: van wat ik aantrek tot mijn werk.

„Op mijn T-shirt staat Thomas Sankara, de ex-president van Burkina Faso. Hij was een legendarisch revolutionair en een groot denker die zijn tijd ver vooruit was wat betreft onderwerpen als dekolonisatie. In 1987 is hij vermoord. Dit T-shirt heb ik gekocht toen ik eerder dit jaar in Burkina Faso was.

„Deze vintage secretaresse-schoenen van Gucci hebben een heel braaf hakje van vijf centimeter. Ik vind het leuk om soms iets heel klassieks aan mijn kleding toe te voegen, juist als contrast met zoiets als deze tweedehands legerbroek. Die draag ik altijd binnenstebuiten, omdat ik de zilveren kleur en de dichtgeperste naden zo mooi vind.

„Onze vader is een showpony die van big brands houdt, onze moeder let vooral op kwaliteit. Ze ziet altijd meteen wat mooi en bijzonder is. Ik vind kwaliteit ook heel belangrijk. In een winkel als Zara word ik zó treurig, alles is lelijk en liefdeloos gemaakt.

„Hoe ik in m’n werk bezig ben met mode staat helemaal los van hoe ik mezelf kleed. Ik denk tijdens het ontwerpen nooit: wat zou ik zelf willen dragen? Ik doe uitgebreid onderzoek naar alle culturele eigenschappen van kleren en vertaal dat uiteindelijk naar iets nieuws. Dat kan kleding zijn, maar ook een video, een vlag of een performance. Tijdens mijn studie aan de Gerrit Rietveld Academie heb ik stage gelopen in Burkina Faso en research gedaan naar wat ‘dressing up’ daar betekent, in vergelijking met West-Europese opvattingen. Nu ben ik bezig met een onderzoek naar sieraden. Net als Rita houd ik daar heel erg van. Toen ik voor het eerst betaald kreeg voor een klus, heb ik als eerste een gouden armband voor mezelf gekocht.”

Fotografie Jaimy Gail. Haar en make-up Vannessa Chan.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 3 september 2022.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in