Terug naar de krant

De Lampadina is een speels en functioneel ontwerp

Leeslijst rubriek

Ribbens geeft door Elke maand geeft NRC Magazine een gebruikt designvoorwerp weg. Dit keer: een tafellamp van Achille Castiglioni.

Leeslijst

Design én humor, het is een combinatie die vaak leidt tot drollige, snel vervelende cadeau-artikelen: een papegaaivormige kurkentrekker, een licht-gevende banaan, geinige kattenbakken. Nee, dan de ontwerpen van de -Italiaanse broers Livio, Pier Giacomo en Achille Castiglioni. Zij ontwierpen -samen en alleen een reeks inventieve en humorvolle producten die, soms na driekwart eeuw, iets tijdloos hebben en nog altijd in productie zijn. Zoals het buitenmeubel Allunaggio (1965), waarvan de wijd uitstaande poten gebaseerd zijn op een maanlander. De Sella (1957), een telefoonstoeltje met een fiets-zadel. Of de ‘gloeilamp’

De Lampadina, Italiaans voor ‘gloeilamp’, is een speels en tegelijk functioneel ontwerp. Een gedeeltelijk gezandstraalde, peervormige glazen bol (met daarin een led-lampje) staat op een aluminium spoel met het 2,3 meter lange netsnoer. De lamp mag industrieel ogen, door het deels gematteerde oppervlak van de bol verspreidt hij zacht en diffuus licht.

De lamp is gekocht op de veilingsite Catawiki. Verkoper Fred van Elst (58) bood daar zes exemplaren van de Lampadina aan, inclusief de originele verpakking. Van Elst had een adviesbureau in duurzaam ondernemen. Maar na een hartinfarct richtte hij InHaCom op, een eenmansbedrijf dat zich richt op hergebruik van designobjecten. Van Elst vond de Lampadina’s bij een interieurinrichter in Culemborg. Daar stonden ze in de showroom te verstoffen.

Een versie van dit artikel verscheen ook in NRC Handelsblad van 2 april 2022.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in