Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Courgette

Waarom, zo vraag ik mij al jaren af, verkopen groenteboeren en supermarkten in ons land alleen maar grote courgettes? Is dat omdat wij dat willen? Of is dat omdat ze er meer winst op kunnen maken?

Als je ’s zomers in Italië of Frankrijk naar de markt gaat zie je overal van die kleintjes liggen. Courgettes van 10, hooguit 12 centmeter lang. Kleinere exemplaren hebben meer veel meer smaak dan grote. Ze zijn ook steviger en verliezen minder vocht tijdens het bereiden.

Toegegeven, voor courgettesoep maakt het weinig uit, en als je gevulde courgettes wilt maken zijn die Westlandse jongens van een centimeter of 20, 25 ook wel zo handig. Maar voor gebakken courgettes en voor een rauwe courgettesalade geldt: hoe kleiner hoe smakelijker.

Nu wil het geval dat courgette een dankbare moestuingroente is. Ze zijn makkelijk te telen en dragen de hele zomer vrucht. En juist omdat de plant zo gul is, kun je de courgettes met een gerust hart plukken wanneer ze nog klein zijn. Er komen vanzelf weer nieuwe. Sterker nog, hoe vaker je oogst, hoe beter de plant het doet. (Zaaien kan trouwens nog tot eind juni.)

Afijn, op slimmeriken die hun eigen groente telen en geluksvogels met eigenwijze groenteboer in de buurt, zullen de meeste van ons het moeten doen met doorsnee grote. Voor onderstaand recept is dat niet onoverkomelijk. Door de courgettes in twee porties te bakken krijg je ze mooi goudbruin zonder dat ze gaan stoven.

Zet een grote koekenpan (of een wok) op matig vuur en schenk er 2 eetlepels olijfolie in. Doe de ui in de pan, voeg een snuf zout toe en laat de uien in ongeveer 20 minuten karamelliseren. Speel een beetje met het vuur. Als het te hard gaat, draai je het lager. Als het niet opschiet wat hoger.

Schep de ui uit de pan. Zet de pan weer op het vuur en voeg 1 eetlepel olijfolie toe.

Bak de amandelen goudbruin terwijl je de pan af en toe opschudt. Haal de amandelen uit de pan. Zet hem weer op het vuur en voeg nog 1 eetlepel olijfolie toe. Doe de helft van de courgette in de pan en laat omscheppend 5 minuten bakken tot ze gaar en goudbruin zijn. Haal uit de pan en bak de tweede portie courgette in de laatste olijfolie toe.

Voeg nu de eerder gebakken courgettes, de gekaramelliseerde uien, de gebakken amandelen en de rozijnen toe en bak nog 2 minuten mee. Maak het gerecht op smaak met zout en versgemalen peper en bestrooi met peterselie.