Terug naar de krant

NRC-archief: voor wie de nuance zoekt

Leeslijst achtergrond
NRC-archief Doorzoek meer dan 90 jaar (wereld)geschiedenis in de maak. Van artikelen uit het Algemeen Handelsblad van 1931 tot de artikelen van de NRC van vandaag zijn in ons archief te vinden.
Leeslijst

Wat kan ik vinden?

Artikelen die tussen 1938 en nu in het Algemeen Handelsblad, NRC Handelsblad, nrc.next en NRC zijn verschenen. De papieren kranten tussen 1938 en 1995 zijn gescand en omgezet naar digitale versies (helaas niet altijd perfect, daar wordt aan gewerkt). Ook de maanden september en oktober 1931 van het Algemeen Handelsblad zijn te vinden. Van de kranten tussen 1995 en 2005 zijn voorlopig nog geen hele kranten maar wel digitale artikelen te vinden. Alle kranten vanaf 2005 bestonden al in digitale vorm. Om het archief te gebruiken, moet je wel inloggen als NRC-abonnee.

Lees ook www.nrc.nl/archief/

Je kunt op datum zoeken en bladeren. Dus lees nog eens de krant op je eigen geboortedag of die van een bijzondere nieuwsdag.

Je kunt ook zoeken op thema. Alle artikelen zijn voorzien van metadata. Handig als je over een bepaald onderwerp wil zien hoe er over werd, en wordt, geschreven.

Hoe moet ik zoeken?

In het zoekveld op de archiefpagina kan je een trefwoord (een tag) invullen. Dat kan een specifiek onderwerp zijn als ‘geopolitiek’, een land (bijvoorbeeld ‘Frankrijk’) of een persoonsnaam (‘Chirac’).

Maak je combinatie van zoektermen zo specifiek mogelijk. Als de tags te algemeen zijn – bijvoorbeeld alleen Frankrijk – krijg je álle artikelen waar dat land in wordt genoemd. Door meer trefwoorden in te vullen, kun je je zoekopdracht verder verfijnen. Zie de zoekmachine voor hulp bij geavanceerd zoeken.

Boven elk gevonden artikel staan opnieuw trefwoorden (tags). Door daarop te klikken, vind je de meest recente artikelen over dat onderwerp. Naast elk artikel zie je rechts een foto van de krant van die dag. Door daarop te klikken, kom je bij de hele krant. Rechtsonder staat opnieuw een zoekveld waar je data en onderwerpen kunt invullen.

Wat als je niets vindt?

Is de krant die dag wel verschenen? De kranten van vóór 1931, van het Algemeen Handelsblad (1828) en de Nieuwe Rotterdamse Courant (1844), zitten vooralsnog niet in dit archief. Ga daarvoor naar Delpher. Van 1931 zijn de maanden september en oktober te vinden van het Algemeen Handelsblad, vanaf 1938 zitten er enkele ‘gaten’ in van een aantal maanden die ontbreken. De Nieuwe Rotterdamsche Courant tot 1970 ontbreekt vooralsnog in zijn geheel.

NRC Handelsblad en nrc.next kwamen niet op zondag uit, noch op officiële feestdagen als Hemelvaartsdag. En heel soms is er geen krant geweest vanwege een stroomstoring of een staking. Zoek dan naar de krant van de volgende dag.

Er zijn een paar losse edities tussen 1970 en 2005 niet gescand. De ontbrekende kranten worden zo snel mogelijk toegevoegd. Bedenk ook dat nrc.next in maart 2006 werd opgericht en eind maart 2021 overging in NRC (in de ochtend). NRC De Week, de weekeditie voor het buitenland, zit niet in dit archief.

De digitalisering van de krant is niet perfect. De kranten van voor 1995 zijn ingescand en met behulp van OCR (optical character recognition) is de tekst omgezet. De nauwkeurigheid is niet 100 procent: deze digitale techniek maakt soms puzzelstukjes met vreemde leestekens, zet alinea’s midden in een zin, of laat de tekst juist doorlopen waardoor er een lap tekst is ontstaan.

NRC heeft niet het auteursrecht op alle foto’s. Die zijn daarom niet los te vinden.

De oudere papieren kranten zijn niet allemaal uit hun archiefleggers gehaald om ze te beschermen. Daardoor kan tekst ontbreken. Ook zijn de metadata (de trefwoorden) niet accuraat: soms ontbreekt een trefwoord dat je wel zou verwachten of staan er tags die overbodig zijn. Laat ons weten als je fouten tegenkomt.

Bedenk ook dat NRC het nieuws en de stemming van de dag beschrijft: Rusland was de Sovjet-Unie, DDR werd Duitsland. Termen die nu als aanstootgevend kunnen worden ervaren, waren dat misschien in de jaren vijftig of tachtig niet.

In de jaren dertig en tijdens de bezetting zijn er in de NRC en het Algemeen Handelsblad artikelen verschenen met een nationaalsocialistische strekking. Die artikelen kunnen discriminerende, beledigende of tot haat aanzettende uitlatingen bevatten. Verdere openbaarmaking en verspreiding van dergelijke uitlatingen, anders dan ten behoeve van zakelijke berichtgeving, kan een strafbaar feit opleveren. Meer over het Algemeen Handelsblad en NRC tijdens de bezetting lees je hier.

Zijn artikelen te bewaren?

Rechtsboven elk artikel, oud of nieuw, staat een icoontje van een boekenlegger. Als ingelogde NRC-abonnee kan je door daarop te klikken, verhalen opslaan. Zie meer over je persoonlijke leeslijst.

Krantenpagina’s zijn ook te downloaden. In het krantenoverzicht (te vinden door rechtsboven op het krantenicoontje met N te klikken) vind je alle kranten sinds 1970. Zoek op de gewenste datum, en bovenin staat een downloadknop.

Inloggen doe je op login.nrc.nl. Alle abonnees van NRC hebben toegang. Als je je inloggegevens niet (meer) weet, kun je contact opnemen met de klantenservice.

Voor andere vragen of opmerkingen, mail naar [email protected]

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in