Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Gerechtshof in Singapore door menigte bestormd

De zaak Bertha Hertogh – Uitspraak uitgesteld tot morgen

EEN menigte van vijfduizend Mohammedanen heeft, naar A.P. meldt, bewapend met stokken en stenen onder het aanhoudend geroep om Bertha Hertogh vandaag het hoog gerechtshof te Singapore bestormd. Door Mohammedaanse priesters opgezweept tot godsdienstwoede leverde de menigte drie uren slag met de politie, welke er ten slotte met behulp van versterkingen in slaagde de menigte uiteen te drijven.

Ten gevolge van de vijandige houding der menigte konden de rechters van het opperste gerechtshof, leden van het Nederlandse consulaat, journalisten en nog bijna een honderdtal Europeanen het gebouw niet verlaten. De Mohammedanen bleven roepen om Nadra (de Mohammedaanse naam van Bertha), over wier toekomst het hof van appèl moest beslissen. Inmiddels is de beslissing uitgesteld. Verwacht wordt, dat het hor morgen het vonnis, waarbij Bertha aan haar ouders is toegewezen, zal bekrachtigen. Er zouden reeds plaatsen voor Bertha en haar moeder in een K.L.M.-toestel zijn besproken. De Mohammedanen verdrongen zich vanmorgen voor het gerechtshof, blijkbaar in de hoop Bertha te zien, die zich echter in het klooster bevindt. De menigte groeide aan tot duizenden en er werden versterkingen van Gurkha’s ontboden. De demonstranten renden naar het terrein van een tegenover het gerechtshof gelegen cricketclub, waar zij de palen van de omheining lostrokken.

De Nederlandse consul, de heer Van der Gaag, vroeg de politie telefonisch om versterking van de politiewachten bij het consulaat en bij het klooster, waar Bertha verblijft. Toen Aminah het gerechtshof verliet, kreeg zij van de menigte een geweldige ovatie. Naar verluidt, zouden twee Nederlanders bij de demonstratie zijn gewond. Een voor Zondag aangekondigde demonstratie van meisjes voor het klooster, waar Bertha zich bevindt, werd afgelast. Ofschoon er een Mohammedaans Nadra-comité is opgericht, wordt gemeend, dat indien het hof van appèl het vonnis bekrachtigt, de Mohammedanen de zaak niet voor de Privy Council in Londen zullen brengen, omdat daarvoor het geld ontbreekt. De Nederlandse consul-generaal heeft nu het hof verzocht Bertha voor een bezoek naar Nederland te zenden om te zien hoe zij het vindt. Hij stelde voor haar in opdracht van het hof voor de Engelse ambassadeur te geleiden, teneinde de ambassadeur in staat te stellen te beslissen over haar wens, in Nederland te blijven of naar Singapore terug te keren. Indien zij zou besluiten naar Singapore te gaan, zo zei hij, zou hij maatregelen ondernemen haar te doen terugkeren.

Hr. Ms. torpedobootjager Banckert zal Maandag uit de Indonesische wateren in Singapore aankomen voor herstelwerkzaamheden.