Terug naar de krant

De Indiase verkiezingen zijn de grootste ter wereld, de logistieke uitdaging is dan ook gigantisch

Leeslijst In Beeld
De Indiase verkiezingen zijn de grootste ter wereld en nemen zeven weken in beslag. Vijftien miljoen ambtenaren zijn nodig om de verkiezingen mogelijk te maken. In de 28 deelstaten leven in totaal 945 miljoen stemgerechtigden. Zij kiezen de komende weken de 543 leden van het Indiase lagerhuis.
Leeslijst
In India mag elk huishouden niet meer dan twee kilometer verwijderd zijn van een stembureau, waardoor het opzetten van de verkiezingsinfrastructuur een machtige operatie is. Deze verkiezingsmedewerkers brengen koffers met digitale stemmachines te voet naar een afgelegen stembureau in West-Bengalen.
Foto Sahiba Chawdhary/Reuters
Ambtenaren laden stemmachines in een tractor in Majuli, nadat ze net van een rivierboot zijn geladen.
Foto Anupam Nath/AP
Nog een lading stemmachines wordt per truck vervoerd naar Chennai.
Foto Altaf Qadri/AP
Voor de eerste verkiezingsdag legt een medewerker van een stembureau in Jaipur nog even uit hoe de elektrische stemkasten precies werken. De papieren stem wordt nauwelijks nog uitgebracht, er worden 1,74 miljoen van deze kastjes ingezet door het hele land.
Foto Rajat Gupta/EPA
Deze genummerde blauwe zakken bevatten papieren stembenodigdheden voor de stembureaus. In elke zak zit ook een lichtpeertje, zodat elk stembureau sowieso verlicht kan worden.
Foto Anupam Nath/AP
In een campagnetoespraak na de eerste verkiezingsdag bediende premier Modi zich van een complottheorie over moslims. Hij waarschuwt zijn hindoeïstische kiezers voor ‘mensen met veel kinderen’ die het bezit van anderen willen wegnemen. Met ‘die mensen’ doelt hij op moslims. Volgens Modi is India bij uitstek een hindoeïstisch land. India is ingericht als een seculiere en pluriforme democratie, maar Modi zet dat systeem onder druk.
Foto Anushree Fadnavis/Reuters
De inwoners van het district Shamli in Uttar Pradesh, met 200 miljoen de deelstaat met de meeste inwoners, stemmen ook op de eerste verkiezingsdag.
Foto Sajjad Hussain/AFP
Ook Bet Rimai (85) ging stemmen op de eerste verkiezingsdag, bij een afgelegen stembureau in het dorp Nongriat, in de noordoostelijke deelstaat Meghalaya. In 2019 was de opkomst bij de verkiezingen ruim 67 procent.
Foto Adnan Abidi/Reuters
Wie gebruikmaakt van het stemrecht, krijgt een inktstreep op de wijsvinger. Deze streep blijft zeker een week zitten. Op straat is zo te zien wie gestemd heeft, en wie het heeft nagelaten. De speciale inkt werd voor het eerst gebruikt in 1962.
Foto Anupam Nath/AP
Een stembureaumedewerker zet de stemstreep op de vinger van een vrouw.
Foto Gagan Nayar/AFP
Deze mevrouw heeft gestemd.
Foto Dibyangshu Sarkar/AFP
Een stembureaumedewerker gaat na of de streep goed gezet is.
Foto Arun Sankar/AFP
Vrouwen van de Deori-stam staan in de rij om te stemmen in het noordoosten van India.
Foto Anupam Nath/AP
Een vrouw in een boerka stemt in Kairana, in het noorden van India. Er leven zo’n 200 miljoen moslims in het land. Door premier Modhi worden zij neergezet als vreemdelingen, terwijl de islam al sinds mensenheugenis aanwezig is in India.
Foto Sajjad Hussain/AFP
Een kiezer is op weg naar een stembureau in het dorp Dugeli, in de staat Chhattisgarh. Deze regio stemt op 19 april, de eerste van zeven stemdagen. De laatste verkiezingsdag valt op 1 juni. Dan worden op 4 juni de stemmen geteld en de uitslag wordt twee dagen daarna bekendgemaakt. Premier Modi lijkt de verkiezingen weer te gaan winnen.
Foto Idrees Mohammed/AFP
Een man wacht tot een stembureaumedewerker zijn stem heeft bevestigd, in het noordwesten van India.
Foto Amit Dave/Reuters

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in