Terug naar de krant

Athene kleurt knaloranje door Saharastof

Leeslijst In Beeld
Een natuurverschijnsel dat net zo ongebruikelijk als indrukwekkend is: het zuiden van Griekenland leek dinsdag bedekt door een dikke, geeloranje deken. Stofwolken uit de Sahara waaiden deze dinsdag over de Middellandse Zee en bedekten Athene en andere Griekse steden. Leeslijst Leeslijst
Een echtpaar zit op de Tourkovounia-heuvel in Athene. Voor het eerst sinds 2018 is het land weer getroffen door een grote hoeveelheid Saharastof.
Foto Angelos Tzortzinis/AFP
De stofdeeltjes uit de Sahara zorgen voor overlast. Autoriteiten waarschuwen voor verhoogde ademhalingsrisico's en verminderd zicht. Mensen met luchtwegproblemen of allergieën wordt geadviseerd binnen te blijven.
Foto George Vitsaras/EPA
De oranje waas wordt volgens het Nationaal Observatorium van Athene veroorzaakt door dagenlange wind, afkomstig uit Afrika. Deze wind brengt grote hoeveelheden zand en hoge temperaturen met zich mee.
Foto Orestis Panagiotou/ EPA
Inwoners en toeristen maken foto's in het Akropolisgebied in Athene. Door zandstormen in de Sahara wordt elk jaar tussen de 60 en 200 miljoen stof de lucht ingeblazen. De zwaarste deeltjes vallen snel terug naar de grond, maar de kleinste deeltjes kunnen duizenden kilometers verder zweven en zelfs Europa bereiken.
Foto George Vitsaras/EPA
De stof uit de Sahara kleurt het Akropolisgebied oranje.
Foto George Vitsaras/EPA
Uitzicht op de stad Athene waar het net als in de rest van het land warm is. In het westen van Kreta bereikte de temperatuur gister bijna 27 graden. Gemiddeld is het daar 22 graden rond deze tijd van het jaar.
Foto Angelos Tzortzinis/AFP
De harde wind uit het zuiden van de afgelopen dagen heeft ook ongewoon vroege bosbranden veroorzaakt in het zuiden van Griekenland. De brandweer meldde dinsdagavond dat in de afgelopen 24 uur 25 bosbranden waren uitgebroken.
Foto Angelos Tzortzinis/AFP
Een man beklimt een heuvel terwijl de stad bedekt is met stof. De Griekse weerdienst meldt dat de lucht woensdag weer zou moeten opklaren.
Foto Louisa Gouliamaki/REUTERS

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in