Terug naar de krant

OMT: Nederland moet extra maatregelen nemen tegen uitbraak van de mazelen

Nieuws
Infectieziekte Nederland telt volgens de laatste cijfers 64 mazelenbesmettingen. Dit aantal kan de komende weken oplopen. Over enkele jaren dreigt zelfs een mazelengolf, waarschuwt het OMT.
Leeslijst

Nederland moet nu al rekening houden met een grote uitbraak van de mazelen over een aantal jaar. Daarom moet het kabinet inzetten op meer voorlichting via vaccinatiecampagnes. Ook moet de leeftijd voor de tweede mazelenprik van nu negen jaar worden vervroegd en zal Nederland meer vaccins moeten inkopen. Dit alles staat dinsdag in een advies van de deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) aan de Tweede Kamer.

De wetenschappers stellen vast dat het verloop van de verspreiding van de mazelen „moeilijk te voorspellen” is. Mocht dit jaar een uitbraak plaatsvinden dan verwachten ze 2.400 tot 2.800 meldingen van de mazelen en 3.100 tot 3.200 in 2025. De vorige mazelenepidemie in 2013 ontstond vooral in gemeenten met een lage vaccinatiebereidheid uit religieuze overwegingen. In tien maanden werden destijds 2.700 patiënten met de mazelen gemeld - vooral onder ongevaccineerde kinderen uit reformatorische kringen.

Het OMT adviseerde het kabinet tijdens de coronapandemie over te nemen maatregelen en risico’s. Eind maart kwamen de OMT-leden weer bijeen vanwege de mazelen. Volgens de meest recente cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) telt Nederland 64 besmettingen van de mazelen sinds het begin van het jaar. Er is nog geen sprake van een uitbraak, maar het instituut meldt dat de kans groot is dat het aantal besmettingen de komende weken oploopt.

Ook de dreiging van andere infectieziekten neemt toe: zo is het aantal jonge kinderen met kinkhoest begin deze maand toegenomen tot het hoogste punt in jaren, mede doordat het aantal ingeënte kinderen in Nederland daalt. In de meeste steden schommelt de vaccincatiegraad tussen de 75 en 90 procent. Dat is niet genoeg voor groepsimmuniteit en het verkleinen van de kans op een uitbraak, volgens wetenschappers is die pas gewaarborgd bij 95 procent.

Lees ook
Hoe gevaarlijk is kinkhoest? Hoe herken je de mazelen? Deze en zes andere vragen over twee ‘vergeten’ ziektes
Mazelen veroorzaakt onder andere rode bultjes op de buik.

Correctie (23 april 2024): in een eerdere versie van dit artikel stond de verkeerde leeftijd genoemd voor het halen van een tweede mazelenprik. Dat is hierboven aangepast naar negen jaar.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in