Terug naar de krant

Beroep Amerikaanse journalist Evan Gershkovich tegen nieuwe verlenging voorarrest afgewezen

Leeslijst Nieuws
Rusland De verslaggever van The Wall Street Journal wordt beschuldigd van spionage en zit al ruim een jaar vast in Rusland. Wanneer de inhoudelijke behandeling van zijn zaak begint, is nog niet bekend.
Leeslijst

Een rechtbank in de Russische hoofdstad Moskou heeft dinsdagmiddag het beroep van de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich tegen de nieuwe verlenging van zijn voorarrest afgewezen, melden internationale persbureaus. De verslaggever van The Wall Street Journal wordt beschuldigd van spionage en zit al ruim een jaar vast.

Ondanks protesten van het Witte Huis tegen zijn detentie en de opmerking van de Russische president Vladimir Poetin in zijn interview met Tucker Carlson afgelopen februari dat de vrijlating van Gershkovich „geen taboe” is, moet de journalist in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn zaak of een deal tussen Washington en Moskou in een Russische gevangenis blijven.

Lees ook Onderhandel niet met Poetin: hij is en blijft een Russische spion
Onderhandel niet met Poetin:  hij is en blijft een Russische spion

Er is nog geen datum bekend voor de rechtszaak. Zijn voorlopige hechtenis werd vorige maand met drie maanden verlengd tot 30 juni. Tijdens die zitting waren journalisten niet welkom, maar dinsdag bij het beroep konden ze Gershkovich wel filmen en fotograferen. Hij stond in een glazen kooi in de rechtszaal en lachte volgens persbureau Reuters naar de aanwezige collega-journalisten.

Volgens de Russische autoriteiten heeft Gershkovich geprobeerd geheime informatie over een Russische wapenfabriek te verkrijgen. Hij is de eerste Amerikaanse journalist sinds de Koude Oorlog die werd gearresteerd vanwege vermeende spionage. Gershkovich zelf, het Witte Huis en The Wall Street Journal ontkennen de beschuldigingen. Als hij wordt veroordeeld kan hij een gevangenisstraf van maximaal twintig jaar krijgen.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in