Terug naar de krant

Spectaculaire landschappen en indringende portretten

Leeslijst In Beeld
In Beeld Bij de Sony World Photography Awards is de Franse Juliette Pavy fotograaf van het jaar geworden met haar serie over gedwongen anticonceptie voor Groenlandse vrouwen. De Nederlander Eddo Hartmann ontving de eerste prijs in de categorie landschappen. Een overzicht van de prijswinnende foto’s in verschillende categorieën.
Leeslijst
Een dosimetrist meet straling ten zuiden van het Shagan-meer in Kazachstan. De Nederlander Eddo Hartmann won met deze serie de eerste prijs in de categorie landschappen. Hij maakte een serie over het gebied dat ernstig vervuild is door kernproeven. „De impact van de blootstelling aan straling werd jarenlang verborgen gehouden door de Sovjetautoriteiten en werd pas duidelijk nadat de testlocatie in het begin van de jaren 90 werd gesloten. De beelden in deze serie zijn gemaakt met een infraroodcamera, een hint naar een bedreiging die even onzichtbaar is voor het menselijk oog: de straling als gevolg van de kernexplosies.”
Zonder titel, The Sacrifice Zone (2024) – Eddo Hartmann
Juliette Pavy fotografeerde Naja Lyberth, een psychologe die haar persoonlijke verhaal over onvrijwillige anticonceptie aan een lokale krant vertelde. Pavy: „Tussen 1966 en 1975 waren Inuit-vrouwen in Groenland slachtoffer van een onvrijwillig geboortebeperkingsprogramma genaamd ‘Spiralkampagnen’ (spiraalcampagne). Onder leiding van de Deense autoriteiten werden bijna 4.500 spiraaltjes geïmplanteerd bij Inuit-vrouwen en -meisjes, van wie sommigen nog maar twaalf jaar oud waren.” Pavy won de hoogste prijs, fotograaf van het jaar, en de eerste prijs in de categorie documentaire.
‘Spiralkampagnen’, gedwongen anticonceptie en onbedoelde sterilisatie van Groenlandse vrouwen (2024) – Juliette Pavy
Daniel Murray: „Ik nam deze foto in Newquay, Cornwall, aan het begin van de zomer om de persoon op het strand vast te leggen. Ik vond dat dit moment Cornwall heel mooi samenvatte in één foto.” Murray, vijftien jaar oud, won de jongerencompetitie.
‘Lonely Surfer’ (2024) – Daniel Murray
De Argentijnse hoogleraar fotografie Jorge Mónaco fotografeerde voor zijn serie allerlei minderheden. Hij won er de prijs in de catagorie portfolio mee. Mónaco: „Mijn doel is om projecten te creëren die licht werpen op het leven van mensen uit minderheidsgroepen, of ze nu etnisch, religieus of gendergerelateerd zijn. Door middel van mijn beelden wil ik bewustzijn creëren en inclusie bevorderen, en een reflectief perspectief bieden op menselijke diversiteit.”
Portret, Kazachstan, Portretten en Landschappen (2024) – Jorge Mónaco
Thomas Meurot: „Als je op zoek bent naar golven in IJsland pak je alles wat je pakken kunt, groot of klein. Hier geniet Samuel Redon van de kleine, maar prachtige golf in een van de meest verbazingwekkende landschappen die ik heb mogen aanschouwen.” Meurot maakte een documentaire en fotoserie van een surfreis in midwinter IJsland, en won met zijn serie de eerste plek in de categorie sport.
Kald Sòl (koude zon) (2024) – Thomas Meurot
Valery Poshtarov won de prijs voor beste portretfoto in de professionele categorie. Hij reisde voor de serie door Bulgarije, Georgië, Turkije, Armenië, Servië en Griekenland. Poshtarov: „Terwijl ze poseren, houden vaders en zonen voor het eerst in jaren, soms tientallen jaren, elkaars hand vast.”
Vader en Zoon, Blagoevgrad, Bulgaria, (2023) – Valery Poshtarov
Federico Scarchilli won met zijn serie de prijs voor beste stilleven. De engelwortel wordt veel in traditionele geneeskunde gebruikt. Onderzoekers kijken momenteel naar de potentiële effecten van stoffen uit de plant bij kanker. Scarchilli: „In feite is 40 procent van de monomoleculaire geneesmiddelen afkomstig van plantensoorten.”
Angelica Archangelica, Flora (2024) – Federico Scarchilli
De Belgische Kayin Luys werd de studentfotograaf van het jaar. Luys maakte een serie over zijn Georgische schoonfamilie.„De titel verwijst naar de tatoeage op de linkerarm van de grootvader van mijn partner.” De tante op de foto houdt erg van karaoke.
Don’t Trust Pretty Girls (2024) – Foto Kayin Luys
Liam Man won de prijs in de open competitie in de categorie landschappen, met een foto van de Man of Storr in Schotland. Man: „Deze iconische rotsformatie werd verlicht met krachtige lampen die aan drones waren bevestigd en die door de duisternis sneden om het ijzige landschap te onthullen.”
Moonrise Sprites over Storr (2024) – Foto Liam Man
Eva Berler: „De werelden die in spinnenwebben verborgen zitten, dienen als metafoor voor ons innerlijke privéleven, onze diepste angsten en aspiraties.” Berler maakte een serie over spinnenwebben, maar het werd ook een serie over de innerlijke wereld van mensen. Ze won in categorie wildlife en natuur.
‘Suspended Worlds’ (2024) – Foto Eva Berler
Mexicaanse grijze wolven worden geherintroduceerd in de Gila Wilderness (New Mexico). Kathleen Orlinsky maakte een serie over het natuurpark en won de ‘duurzaamheidsprijs’ in de catagorie wildlife en natuur. „Deze mijlpaal van het Amerikaanse natuurbehoud kwam grotendeels tot stand dankzij de jonge boswachter Aldo Leopold, die de wildernis zag als een plek die zowel voor als tegen mensen beschermd moest worden. De Gila is altijd al bewoond geweest door mensen.”
Geen titel, America’s First Wilderness (2024) – Foto Kathleen Orlinsky
Op de foto staat Doña Leocadia, tijdens een inheemse maïszadenbeurs waar zaden en kennis wordt uitgewisseld. Ze zegt dat ze, volgens het Maya-geloof, van maïs afstamt. Mahé Elipe won met deze foto de prijs in de categorie omgeving. Elipe: „Deze beelden weerspiegelen de onwankelbare vastberadenheid van de Ka Kuxtal Much’Meyaj-groep om, door middel van individueel en collectief verzet, een onaangetaste erfenis achter te laten voor toekomstige generaties.”
Doña Leocadia, ‘Echoes of the Hive’ (2024) – Foto Mahé Elipe

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in