Terug naar de krant

COA-directeur Ter Apel neemt na halfjaar ontslag uit onvrede over onveilig en overvol aanmeldcentrum

Leeslijst Nieuws
Asielopvang De regiomanager van het COA in Ter Apel ziet dat er geen plek meer is voor extra asielzoekers in Ter Apel. „De bedjes zijn op, het kan gewoon niet”. Nu er toch nieuwe mensen komen, stapt de directeur op.
Leeslijst

De regiomanager van het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel, Johann Velkers, vertrekt uit onvrede met het beleid van zijn werkgever, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat maakte hij donderdag bekend in een interview met Dagblad van het Noorden. De ex-marinier werkte nog maar een halfjaar in Ter Apel, het COA bevestigt dat hij opstapt.

Velkers hekelt de veiligheid in en rond het aanmeldcentrum en de werkdruk van het COA-personeel. Toen de regiomanager hoorde dat er opnieuw extra asielzoekers in Ter Apel moesten worden opgevangen, probeerde hij dat tegen te houden. „Het is mijn verantwoordelijkheid om te zeggen: de bedjes zijn op, het kan gewoon niet”, zegt Velkers. Het ministerie en het COA gingen niet mee in zijn bezwaar. De directeur vertrekt daarom op 30 april.

De spanningen in het aanmeldcentrum, waar al tijden meer mensen zitten dan de bedoeling is, lopen volgens Velkers op. Opvanglocaties in het hele land zitten vol, noodopvangplekken sluiten en nieuwe onderkomens openen nauwelijks. „Ik heb te maken met honderden mensen die elke dag heen en weer worden gesleept. Naar Zuidwolde, naar Assen. En weer terug”, zegt Velkers. „Eigenlijk liggen zij al in het gras, maar ze zijn verstopt. We laten ze elke dag hun boeltje weer oppakken.”

In de nacht van donderdag op vrijdag sliepen er 2.241 mensen in Ter Apel. Iedere nacht dat er meer dan tweeduizend asielzoekers in het aanmeldcentrum overnachten, moet het COA een dwangsom van 15.000 euro betalen aan de gemeente Westerwolde. Sinds 9 maart is dat iedere nacht het geval. De boete aan de gemeente bedraagt inmiddels meer dan 500.000 euro.

Lees ook In Ter Apel worden grenzen overschreden, vindt de gemeente. ‘Niet aanvaardbaar. Nu niet en in de toekomst niet
Grote drukte in 2022 bij het aanmeldcentrum van de IND en de opvanglocatie van het COA in Ter Apel.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in