Terug naar de krant

Bladluis lijkt wel een koorddanser op deze prijswinnende foto

Leeslijst rubriek

In beeld Wekelijks een opmerkelijk beeld van een wetenschappelijke gebeurtenis. Deze week: een onfortuinlijke bladluis.

Leeslijst

‘Een kleurrijke dood.” Zo omschrijft de Overijsselse natuurfotograaf Sophie Mijnhout het lot van deze onfortuinlijke bladluis die in een spinnenweb is gevlogen. Wellicht was het slachtoffer te druk met het zoeken naar een potentiële partner om bijtijds de kleverige draden op te merken – veel bladluissoorten zijn vleugelloos, maar onder bepaalde omstandigheden (zoals voedselschaarste) kunnen ze vleugels krijgen.

Of sterven ze, zoals Mijnhout met haar prijswinnende macrofoto benadrukt. Zaterdag 13 april kreeg ze in het Haagse Museon-Omniversum de Groene Camera 2024 uitgereikt, voor het maken van de winnende natuurfoto in de categorie ‘geleedpotigen en ongewervelden’ én als overallwinnaar van alle categorieën. De foto nam ze in haar tuin in Dalfsen, met een hark als geïmproviseerd statief. „De fenomenale scherpte laat zelfs de minuscule lijmdruppeltjes op het lijnenspel van de spindraden zien die de luis fataal zijn geworden”, prees de jury haar werk.

„Met deze macrofoto wil ik de schoonheid laten zien van een heel gewoon en impopulair insect, en een intiem beeld geven van zijn lot als prooidier”, lichtte Mijnhout zelf haar keuze toe in een begeleidende tekst bij de foto. „Door het lijnenspel van de draden lijkt het wel een koorddanser.”

De Groene Camera is een jaarlijkse prijs voor natuurfotografen uit Nederland en België – de foto’s moeten volgens het reglement ook in een van beide landen zijn gemaakt. „Een Nederlands boslandschap of een meerkoet concurreren niet met spectaculaire landschappen of dierensoorten uit verre oorden”, volgens een toelichting van de initiatiefnemende natuurfotografen Jan Vermeer en Daan Schoonhoven. Tegelijkertijd is de wedstrijd juist ook bedoeld om de diversiteit en de schoonheid van de Lage Landen te laten zien.

In totaal werden meer dan 5.000 foto’s ingestuurd. Mijnhout was niet de enige winnaar. Paulien Bunskoek werd met een fotoserie over de achteruitgang van dagvlinders verkozen tot Natuurfotograaf van het Jaar, en Thyrza Boskma werd uitgeroepen tot jong Natuurtalent van het jaar met een foto van een nachtpauwoog. Alle winnende foto’s zijn, samen met een selectie van andere genomineerden, te zien in Museon-Omniversum.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 20 april 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in