Terug naar de krant

Zorgen bij toezichthouder om verkeerslichten die data weggebruikers verzamelen

Leeslijst Nieuws
Privacy De ‘volgverkeerslichten’ kunnen persoonlijke gegevens van mensen verzamelen, onder meer via apps op smartphones. De Autoriteit Persoonsgegevens maakt zich zorgen.
Leeslijst

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat de overheid onderzoekt of zogeheten ‘volgverkeerslichten’ voldoen aan de privacywetgeving in Nederland. Volgens de AP is er sprake van een inbreuk op de privacy van weggebruikers, omdat de verkeerslichten informatie over mensen verzamelen. Dat doen de verkeerslichten door contact te maken met mobiele telefoons, onder meer via apps.

Dat gebeurt vaak zonder dat weggebruikers hier toestemming voor geven of er zelfs van op de hoogte zijn. Zo verzamelen de verkeerslichten informatie over ritten van automobilisten. In sommige gevallen hebben de verkeerslichten ook camera’s, wat het risico op privacyschending volgens de AP nog groter maakt.

De toezichthouder wil nu weten wat wegbeheerders en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met de verzamelde gegevens doen en wie verantwoordelijk is voor de verzameling van de data, die volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) geregeld moet zijn. De AP wees in 2021 ook al op risico’s van de inzet van ‘volgverkeerslichten’.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in