Terug naar de krant

Duo Wendelmoet Boersema en Karel Smouter (NRC) gaat ‘Trouw’ leiden

Leeslijst Nieuws

Journalistiek Trouw krijgt twee hoofdredacteuren. De één werkt al jaren bij Trouw, de ander komt van NRC. Beiden met een grondige kennis van de protestantse gemeenschap.

Leeslijst

Dagblad Trouw krijgt twee hoofdredacteuren. Wendelmoet Boersema, nu nog adjunct-hoofdredacteur van de krant, en Karel Smouter, nu NRC-redacteur, gaan de krant samen leiden. Zij volgen op 1 juni Cees van der Laan op, die sinds 2014 hoofdredacteur is.

Boersema (52) was eerder Rusland-correspondent, chef buitenland, chef van het katern Verdieping, chef nieuws en politiek verslaggever. Boersema schreef het boek Gronings goud: Over de macht van het gas en de rol van Rusland.

Smouter (40), die filosofie studeerde aan de VU, was hoofdredacteur van het christelijke blad Nieuwe Koers en adjunct-hoofdredacteur van De Correspondent. Hij doceerde journalistiek aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Voor NRC was hij achtereenvolgens correspondent Oost-Nederland, chef Media en sinds twee jaar schrijft hij als redacteur binnenland over geestelijk leven en maatschappelijke onvrede. In 2022 verscheen van zijn hand het boek Blauw, wit, rood; de boerenopstand als spiegel voor Nederland.

Net als Boersema heeft Smouter, schrijft Trouw in de aankondiging van hun benoeming, een grondige kennis van de protestantse gemeenschap waaruit Trouw is voortgekomen (als verzetskrant in de Tweede Wereldoorlog). In een interview met EO-visie, het magazine van de omroep EO, zei domineeszoon Smouter vorig jaar: „Ik zou mezelf geen christelijke journalist noemen. Maar dat mijn blik op de wereld ergens doorklinkt in mijn journalistiek, dat zal ik niet ontkennen.”

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 17 april 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in