Terug naar de krant

Nasrdin Dchar, Ramsey Nasr en anderen roepen Joost Klein op niet mee te doen aan Eurovisie Songfestival

Leeslijst Nieuws
Boycot 250 mensen uit de culturele sector hebben een brief ondertekend met de kop „Doe niet mee aan het festival van hypocrisie”. Ook in Zweden, Finland en Noorwegen spraken artiesten zich uit tegen de deelname van Israël.
Leeslijst

Een groot aantal mensen uit de culturele sector, onder wie Nasrdin Dchar, Ramsey Nasr, Najib Amhali en Tofik Dibi, heeft Joost Klein opgeroepen niet deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival. In totaal ondertekenden 250 mensen een op de Nederlandse website van BDS (Boycot, Desinvestering en Sancties) gepubliceerde brief met als kop „Doe niet mee aan het festival van hypocrisie”. BDS is een internationaal netwerk dat oproept tot verzet tegen Israël.

„Terwijl de voorbereidingen van het Eurovisiefestival in volle gang zijn, voert één van de deelnemende landen, Israël, een genocide uit op 2,3 miljoen Palestijnen, al 17 jaar opgesloten in Gaza, hongert hen moedwillig uit en houdt alle grenzen voor hen gesloten”, is te lezen in de brief. Ook wordt verwezen naar het lied ‘Europapa’ van Klein, waarin hij zingt over „een wereld zonder grenzen”, een citaat van Kleins vader. „De utopie van je vader bestaat niet voor Palestijnen”, reageren de briefschrijvers.

De pro-Palestijnse organisatie BDS Nederland en de Rotterdam Palestina Coalitie organiseren komende zaterdag een demonstratie voor de AFAS Live in Amsterdam, waar dan het Eurovision in Concert plaatsvindt. Tijdens dit feest treden dertig van de 37 deelnemende landen op met hun inzending. Het is onduidelijk of Eden Golan, deelneemster namens Israël en inmiddels meermaals bedreigd vanwege haar deelname, er in Amsterdam ook bij is.

Lees ook Eurovisie Songfestival zegt politiek buiten de deur te houden, maar er zijn wel degelijk statements die de draak steken met Poetin
Koningin  Camilla en koning Charles tijdens de onthulling van de Liverpool Arena, dit jaar de thuisbasis van het Eurovisie Songfestival.

Zweedse roep om boycot

Het Eurovisie Songfestival vindt over vier weken plaats in het Zweedse Malmö. Woensdag werd er in die stad geprotesteerd tegen de Israëlische deelname. In Zweden vroegen onlangs meer dan duizend artiesten om een boycot van Israël. Artiesten in buurlanden Noorwegen en Finland riepen omroepen op om het songfestival niet uit te zenden.

Een boycot vanuit de EBU, de European Broadcasting Union, is mogelijk. Rusland mag sinds 2022 niet meedoen aan het evenement vanwege de oorlog in Oekraïne. Die uitsluiting volgde op oproepen van onder meer Nederland, Zweden, Denemarken en Finland om Rusland te weren. Ook Wit-Rusland mag sinds 2022 niet meedoen.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in