Terug naar de krant

Ontwerper Richard Hutten besloot zijn copycats terug te pakken

Leeslijst rubriek Ribbens geeft door
Elke maand geeft NRC Magazine een gebruikt designvoorwerp weg. Deze maand: een theepot van Droog.
Leeslijst

De kopieerlust van Chinezen is legendarisch. Westerse tassen, computersystemen of auto’s: Chinese fabrikanten hadden lange tijd lak aan intellectuele eigendomsrechten. Waarom, zo redeneerden zij, zou je een bewezen product niet gewoon nog een keer maken?

Het ontwerpersplatform Droog draaide het in 2013 om. Voor een tentoonstelling met de werktitel Copy China nodigde het Nederlandse en Chinese ontwerpers uit om Chinese producten te kopiëren. De ontwerpers maakten een studiereis naar Shen-zhen, een stad berucht om zijn vele copycat-fabrieken, en daarna kregen zij de vrije hand.

De in Rotterdam gevestigde ontwerper Richard Hutten (57) had de uitnodiging gretig geaccepteerd. Diverse van zijn ontwerpen zijn in China gekopieerd. Het Droog-voorstel leek hem een uitgelezen kans om de Chinezen terug te pakken, zegt hij. „Mijn Dandelion-lamp heeft me wereldberoemd gemaakt in China. Maar door die kopieën ben ik wel veel munten misgelopen.”

Hutten liet zijn oog vallen op de traditionele gietijzeren Chinese theepot. Daarvan maakte hij een moderne versie: van wit porselein, met een brandweerrood kunststof handvat, ‘geleend’ van een strijkijzer. Dankzij dat grote handvat is het makkelijker theeschenken, zegt hij. Dat gebruiksgemak klinkt door in de naam voor zijn pot: Handle with care. Dat hij geen rechttoe-rechtaan-kopie maakte wijt Hutten aan zijn achtergrond: „Ik ben westers opgevoed.”

De Droog-tentoonstelling was onder meer te zien in een galerie in een mega-winkelcentrum in Shen-zhen. Tot Huttens verrassing reageerden de bezoekers enthousiast op zijn ontwerp en verkocht zijn theepot goed.

Erik Smidt bood de theepot op Marktplaats te koop aan. Hij houdt van design en van een beetje handelen, zegt hij. „Die twee liefhebberijen combineer ik.” De ongebruikte theepot, nog in de originele verpakking, is van een kleine partij die Smidt opkocht.

Volgens Hutten gaat het om een collector’s item. Van zijn theepot zijn slechts duizend exemplaren gemaakt.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 6 april 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in