Terug naar de krant

Keukentrends: ronde kookeilanden en koffie uit de kraan

Leeslijst rubriek Wat wordt het
De keuken manifesteert zich steeds meer als een centraal punt in het huis, zegt Robbert Leemans, directeur van ASWA Keukens.
Leeslijst

De keuken manifesteert zich steeds meer als een centraal punt in het huis, zegt Robbert Leemans, directeur van ASWA Keukens, een keten van keukenwinkels in het hogere segment. „Een ontmoetingsplek waar mensen niet alleen koken, maar ook eten, werken en borrelen. Kookeilanden met barkrukken lenen zich daar goed voor. Het kookeiland is natuurlijk niet nieuw, maar wordt steeds meer een vanzelfsprekendheid.

„Wat stijl betreft is minimalisme een belangrijke pijler. Keukens worden steeds greeplozer. Niet alleen de meubels, maar ook ovens en koelkasten. We hebben koelkasten die opengaan door een bewegingssensor of die spraakgestuurd zijn. Afzuigsystemen worden in glazen kookplaten verwerkt. Appliances worden over het algemeen minder zichtbaar.”

Qua materiaal ziet hij vooral natuurlijke materialen als hout en steen. „Vaak ton-sur-ton gecombineerd: travertin (kalksteen) met licht ingewassen eikenhout bijvoorbeeld.” Qua vorm zijn keukens zachter en ronder aan het worden.

„Keukenapparatuur wordt steeds slimmer. We hebben nu ovens waarmee je met weinig moeite op topniveau kunt koken. Je kookt met automatische programma’s, die door chef-koks zijn ingesteld. De ovens geven zelf aan wanneer je welk ingrediënt moet toevoegen. En ze combineren meerdere functies: stoom, hete lucht, grill. Je hoeft alleen maar aan te geven dat je je rosbief medium-rare wil en dan kiest de oven zelf welke functies het daarvoor gebruikt.

„Iedereen is inmiddels gewend aan kranen waar kokend water uit komt. Nu zien we steeds vaker dat er ook gekoeld water, op koelkasttemperatuur, uit de kraan komt. Eventueel koolzuurhoudend.” De volgende stap? „Koffie uit de kraan zit er al aan te komen.”

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 6 april 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in