Terug naar de krant

Hemel, zonder wc en douche

Leeslijst rubriek onweerstaanbaar
Iman Whitfield (33) heeft als fanatiek zwemmer altijd een huis op een eiland gewild. Sinds drie jaar heeft ze dat. „Op het landje wakker worden is priceless.”
Leeslijst

„Het liefst ben ik altijd op, in of dicht bij het water”, zegt Iman Whitfield. „Dat is al heel mijn leven zo. Ik zwem het hele jaar door in natuurwater, hoe koud het ook is. In het water voel ik me op m’n best.”

Whitfield, die huisstijlen maakt en videocampagnes regisseert voor allerlei merken, heeft dan ook altijd gedroomd van een huis op een eiland. Eigenlijk had ze Mallorca in gedachten. Dat veranderde in 2021, toen ze met haar vriend in een bootje over de Vinkeveense Plassen voer. Ze ontmoetten iemand die hen uitnodigde om mee te komen naar zijn kavel op een eilandje daar. „Toen we daar zaten aan het water, bij een mooie ondergaande zon, waren we meteen verliefd.” Aan zo’n kavel kom je alleen niet zomaar. „Dat gaat via-via, dus je moet mensen kennen en veel geluk hebben. Maar na een paar weken belde die jongen opeens: we mochten zijn plek overnemen.”

Nu hebben ze een landje van zo’n tweehonderd vierkante meter, waar je alleen per boot kunt komen. „Zodra je de haven uit vaart, laat je al je zorgen achter. Het voelt als een slice of heaven, die toch dicht bij huis is. Ik woon in het centrum van Amsterdam en rijd in een half uurtje naar de haven.”

Er stonden twee verwaarloosde tuinhuisjes, dus de eerste zomer moest er vooral geklust worden. „Alles moest met ons kleine motorbootje. Er lag veel troep, dus we zijn tig keer op en neer gevaren naar het grofvuil.”

Zodra je de haven uit vaart, laat je al je zorgen achter

Inmiddels hebben ze naast de twee opgeknapte huisjes („meer dan een tweepersoonsbed past er niet in”) een simpel buitenkeukentje, waar ze met een gastank en een kookstelletje koken, en een bankje onder een overkapping. Een wc is er nog niet. „We hebben een simpel potje, dat onder een boom staat. Je hebt er wel mooi uitzicht. Een douche is er ook nog niet, we springen gewoon in het water.

„Op het landje wakker worden is priceless. De zon schijnt prachtig door de rolgordijntjes. Meestal nemen we meteen een duik.” De dagen vullen ze met lezen, klussen, tuinieren, stukjes varen en pizza’s bakken in de pizza-oven die ze van haar ouders heeft gekregen. „De drie kinderen van mijn vriend gaan vaak mee. Dan spelen we veel spelletjes of gaan we vissen.” Straks zijn er vier kinderen; Whitfield is zwanger van haar eerste.

Zoeken naar mooie spullen voor op het eiland is nog altijd een tijdrovende bezigheid. „Ik heb geweldige Australische streepjesstoelen gevonden voor een goede prijs. En een mooie vuurschaal, een zwemtrap, een picknicktafel.” Ze pakt haar telefoon en laat een map vol inspiratieplaatjes zien. Foto’s van gestreepte ligbedden uit de jaren zeventig en rustieke houten buitenkeukens.

Als freelancers kunnen Whitfield, die deze zomer haar eigen zwemkledingmerk lanceert, en haar vriend, fotograaf, ook prima op het eiland werken. „Op onze hotspots. En we moeten goeie battery packs meenemen, want met ons zonnepaneeltje krijgen we onze laptops niet opgeladen.”

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 6 april 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in