Terug naar de krant

Aluminium wandsculptuur

Leeslijst rubriek de editie
Op zoek naar betaalbare kunst? Kijk eens bij uitgevers van kunst-in-oplage. Dit keer: Schellmann Art.
Leeslijst

WAT De aluminium wandsculptuur Replicated Revision (2022) van de bekende Britse kunstenaar Liam Gillick. Dit 15×16×7,5 cm metende object is verkrijgbaar in acht kleurvariaties, elk in een oplage van twaalf exemplaren. Per stuk kosten ze 3.000 euro, een set met alle kleurcombinaties 20.000 euro. Gillick (1964) exposeert wereldwijd zijn lastig te definiëren kunst. Op de site van de uitgever, het Duitse Schellmann Art, legt hij uit dat Replicated Revision teruggrijpt op een werk uit de jaren negentig. In een Berlijnse galerie hing Gillick toen aluminium hoeklijnen aan het plafond. Als bezoekers daaronder gingen staan ontstond volgens hem een „functieloos trefpunt dat de galerieruimte definieerde”. Met zijn wandobjecten wil Gillick net zoiets bewerkstelligen.

OVER DE UITGEVER Schellmann Art in München en New York (voorheen Schellmann Editions) is een van de oudste en bekendste uitgevers van kunst-in-oplage. Galeriehouder Jörg Schellmann (1944) begon in 1969 met het uitgeven van gelimiteerde edities van de invloedrijke Duitse kunstenaar Joseph Beuys en richtte zich gaandeweg op bekende internationale, vaak conceptueel werkende kunstenaars uit Europa en de VS. Hij werkte met onder anderen Christo, Gilbert & George, Jeff Koons en Andy Warhol. Naast grafiek en multiples maakte Schellmann naam met zogenoemde Wall Works, soms muurvullende installaties in kleine oplagen, en met meubels, te koop via schellmannfurniture.com. Handig voor grafiekliefhebbers is het door Schellmann ondersteunde arspublicata.com, een online archief van kunst-in-oplage van bekende kunstenaars.

NOG EEN TIP Schellmann Art biedt altijd een aantal edities tegen verlaagde prijzen aan. Recent bijvoorbeeld Rows of Cabbage (2007), een zeefdruk op metaal van de Amerikaanse conceptuele kunstenaar Lawrence Weiner voor 720 euro. www.schellmannart.com

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 6 april 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in