Terug naar de krant

Gijzeling in Ede is ten einde: ‘Ja, ze hebben hem te pakken’

Leeslijst Nieuws
Evacuatie In een populair café in het centrum van Ede heeft een gijzeling plaatsgevonden. Rond 12.30 uur zaterdagmiddag kon de gijzelnemer worden gearresteerd.
Leeslijst

De gijzeling van meerdere mensen in café Petticoat in Ede is rond het middaguur geëindigd. Er is één man gearresteerd en de politie meldt geen geweld bij zijn arrestatie te hebben toegepast. In totaal is er sprake geweest van vier gegijzelden, zo meldde de politie na afloop. In het centrum van Ede werden al vroeg in de ochtend 150 woningen ontruimd en delen van het centrum afgezet.

Rond 11.30 uur werd bevestigd dat drie gegijzelden werden vrijgelaten. Op beelden van onder meer de NOS is te zien hoe drie personen in bedrijfskleding met de handen omhoog het café uit lopen.

Rond 12.30 uur klonk er „ja, ze hebben hem te pakken” vanuit het publiek. Even daarvoor had de politie de afzetting rond het Maanderplein steeds verder naar achteren gezet. De gijzeling kwam ten einde toen een man in oranje kledij, hoogstwaarschijnlijk de laatste gegijzelde, naar buiten kwam.

Kort daarna kwam een man met een bivakmuts naar buiten gelopen die werd gearresteerd door de politie. De politie meldt dat er vanaf 05.15 uur meldingen binnenkwamen van de gijzeling. Inwoners werd al eerder op de ochtend verzocht om niet in het centrum van de stad te komen en binnen te blijven.

Lees ook Verdachte van de gijzeling in Ede was bekende van justitie
In café Petticoat werden vier werknemers gegijzeld door een gewapende man.

Geen terroristisch motief

De verdachte was in het bezit van enkele messen die hij getoond heeft aan de slachtoffers, meldt een woordvoerder van de politie tijdens een persconferentie. De persoon bleek al bekend bij justitie en heeft een veroordeling voor bedreiging op z’n naam staan, meldt de woordvoerder. Tot op heden is er volgens de politie geen indicatie voor een terroristisch motief.

In een verklaring betuigt burgemeester René Verhulst zijn medeleven aan alle betrokkenen. Ook doet hij een oproep om terughoudend te zijn in het delen van beelden op sociale media. Dit in verband met de privacy van de vrijgelaten gegijzelden.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in