Terug naar de krant

Dode vissen in een vergiftigde rivier: het bedrijf moet zich nu verantwoorden

Leeslijst recensie De Podcastclub

Podcast Anna Vossers luisterde naar Dead River, een podcast over een gigantische milieuramp in Brazilië. Een zaak die juridische gevolgen krijgt, ook in Nederland.

Leeslijst

Het was bijbels, zegt een ooggetuige in Dead River: er stroomden zoveel dode vissen dat je het water van de rivier de Doce niet meer zag. NASA zag de giftige modderstroom vol afval uit een ijzerertsmijn zelfs vanuit de ruimte. Oorzaak: in 2015 brak, na jaren van genegeerde lekkages, de Braziliaanse Marianadam in de deelstaat Minas Gerais. De dam was in bezit van Samarco, een joint venture van Braziliaanse mijnbouwbedrijf Vale en het Australische BHP. Het is de grootste milieuramp in de Braziliaanse geschiedenis, en de nasleep is schrijnend. Bij elke regenbui komen de giftige metalen die naar de bodem van de rivier zijn gezonken weer naar boven. Het drinkwater in het gebied is absoluut onveilig geworden, een traditioneel bestaan als visser is onmogelijk geworden. Omdat in Brazilië gerechtigheid ver te zoeken is, gaan 700.000 slachtoffers gaan nu in het Verenigd Koninkrijk naar de rechter. De zaak dient waarschijnlijk later dit jaar. Vorige week werd bekend dat er ook in Nederland een zaak dient.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 29 maart 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in