Terug naar de krant

Wat hebben premier Wilders en Zwarte Piet gemeen? Allebei zijn ze onmogelijk

column Stephan Sanders
Leeslijst

Het lijkt niet de tijd van het jaar, maar het is onontkoombaar om nu Zwarte Piet ter sprake te brengen. Die noodzaak heeft weer alles te maken met het aan zekerheid grenzende idee, dat Wilders geen premier gaat worden van het komende kabinet. Er is namelijk een verband tussen Wilders en Zwarte Piet, en ik doel nu niet op het initiatiefvoorstel 34078 van de PVV van november 2014, ook wel genoemd de ‘zwartepietenwet’, waarin vastgelegd wordt dat Piet zwart blijft en dat er ook geen tekstuele veranderingen komen in de kinderliedjes. Voorstel werd niet aangenomen, trouwens.

Wat mij in de hele discussie over Zwarte Piet, die eindeloos lang heeft geduurd van mening deed veranderen, was dit feit, waarover ik pas later hoorde: Vanaf 2008 werd de zwartheid van Zwarte Piet geweerd op Schiphol Plaza, het gebied dus achter de paspoortcontrole. Je kan nog denken dat de Schipholdirectie toen al bestond uit louter ‘woke’ mensen, maar die waren toen in Nederland nog non-existent. Waarschijnlijker is dit: Zo’n luchthaven wil winst maken, en daarvoor heb je veel uitgaande en binnenkomende vluchten nodig, maar ook transitpassagiers, die overstappen op Schiphol. Mensen vanuit de hele wereld, die de Hollandse molens nog wel grappig vinden, maar waarvan een groot deel (denk alleen al aan Britten en Amerikanen) veel minder gecharmeerd is van die Hollandse Zwarte-Piet-traditie.

Dat gaf aanstoot, toen al, dat dreigde passagiers te ontrieven of zelfs voor een andere luchthaven te laten kiezen. Schiphol begreep al vroeg dat deze folkloristische figuur niet het gedroomde, Nederlandse exportproduct was. Dus geen Zwarte Piet in de taxfree zones vanwege zakelijke belangen. Dat werd niet luid omgeroepen, dat werd stilletjes besloten en was toen een voldongen feit.

Nu even wat andere jaartallen: vanaf 2010 richtte de Stichting ‘Nederland Bekent Kleur’ zich expliciet tegen zwarte Piet, en in 2014 werd de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) actief; dat is respectievelijk twee en zes jaar later dan het anti-Zwarte-Piet-besluit van Schiphol. De luchthaven was hier de voortrekker. Nederland handelsnatie.

Dan Wilders die hoogstwaarschijnlijk geen premier wordt. Ik vermoed dat hij daar zelf altijd rekening mee heeft gehouden, al speelt hij nu de beledigde onschuld. Er zijn logistieke redenen: Wilders’ beveiliging is absurd zwaar, pijnlijk genoeg. Handelsmissies leiden, lekker de wereld over? Bijna niet te doen.

Dan is er nog die representatieve functie, Wilders als politieke vertegenwoordiging van Nederland: hoeveel moslimlanden zouden dat een opsteker vinden? Überhaupt hoeveel landen, behalve Hongarije, Rusland en het Israël van Netanyahu? Dat gaat heel veel centjes kosten, en ook nog eens ons internationale krediet.

Wilders als premier is net zo onmogelijk als een Zwarte Piet.

Stephan Sanders schrijft elke maandag op deze plek een column.
Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 18 maart 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in