Terug naar de krant

Malaysia Airlines-vlucht MH370 verdween van de radar. Het vliegtuig en de 239 mensen aan boord zijn nooit teruggevonden

Leeslijst rubriek Het debat in...
Het debat in Maleisië Nabestaanden van de Maleisische vliegtuigramp tasten na tien jaar nog altijd in het duister, ziet .
Leeslijst

Li Eryou weet zeker dat zijn zoon Yanlin ergens op een onbewoond eiland nog in leven is. „Als er geen rijst is, kan hij overleven met wild fruit”, vertelt de Chinese boer aan het Singaporese mediakanaal CNA. Afgelopen week was het tien jaar geleden dat zijn zoon een uur na opstijgen, op weg van Kuala Lumpur naar Beijing, van de aardbodem verdween. Malaysia Airlines-vlucht MH370 had 239 mensen aan boord. De verdwijning is een van ’s werelds grootste luchtvaartmysteries.

Vlak nadat de piloot zich had moeten melden bij de Vietnamese verkeersleiding, verdween de Boeing 777 van de radar. Vier jaar lang is gezocht. Nog altijd is onduidelijk wat er is gebeurd. Verklaringen variëren van een ongeluk, bijvoorbeeld brand, tot gijzeling of ‘massamoord-zelfmoord’ door de piloot. Omdat het vliegtuig na het laatste contact nog enkele keren van richting veranderde, denken experts dat er opzet in het spel was. Recent radaronderzoek plaatst het vliegtuig in zijn laatste uren in het zuidelijk deel van de Indische Oceaan. Het vliegtuig is vermoedelijk in zee gestort bij de Broken Ridge, een bergachtig diepzeegebied. Er zijn aanwijzingen dat de piloot met voorbedachten rade daarnaartoe is gevlogen. Hij zou de route thuis op zijn simulator hebben geoefend.

Tergende onwetendheid

De verdwijning heeft onze psyche gevormd, schrijft de Maleisische krant New Straits Times. De krant riep op om de zoektocht te heropenen, zodat nabestaanden antwoorden krijgen. Hun lot, de tergende onwetendheid, raakt in Maleisië een diepe snaar. Op sociale media verschenen talloze in-memoriam-berichten. Mensen toonden hun medeleven en gingen in gebed om de slachtoffers te steunen.

De meeste media deden verslag van de herdenkingsbijeenkomst die familieleden in een winkelcentrum in Kuala Lumpur hadden georganiseerd. Op een herdenkingsbord konden bezoekers berichten aan de vermiste passagiers plaatsen. Ook hadden de nabestaanden brokstukken die waren aangespoeld aan de Afrikaanse kust als hulpmiddel voor verwerking tentoongesteld. Experts denken dat het inderdaad delen van het vliegtuig zijn die vanaf de Indische Oceaan westwaarts zijn gedreven. Desondanks is het moeilijk te accepteren dat de passagiers en bemanning zijn gestorven, aldus familieleden aan The Star. „Het is mens-eigen dat we willen weten wat er met hen is gebeurd”, vertelt Intan Othman, echtgenote van steward Mohd Hazrin aan de Maleisische krant.

Terwijl het verdriet van de achterblijvers alle ruimte kreeg, liet slechts een enkele krant een voorzichtig kritisch geluid horen over de overheid, die de afgelopen jaren niet uitblonk in daadkracht of heldere communicatie. In Maleisië wordt de pers, zoals in veel landen in Zuidoost-Azië, door allerlei censuurwetten beknot. Veel media onthouden zich daarom van kritiek op politici of beleid. Opvallend genoeg zijn het vooral de families van de Chinese passagiers die het actiefst blijven zoeken naar antwoorden. Ondanks dreiging van de eigen overheid, meldt de Hong Kongse krant The South China Morning Post, die eveneens onder grote druk van de – in dit geval Chinese – overheid staat.

Schadevergoeding

Een groep Chinese nabestaanden strijdt al jaren voor meer duidelijkheid en eist via een Chinese rechtbank schadevergoeding van Malaysia Airlines, Boeing en vliegtuigmotorfabrikant Rolls Royce. De groep krijgt regelmatig bezoek van Chinese ‘gemeenschapswerkers’ die hen waarschuwen om geen ‘sociale onrust’ te veroorzaken. Ook lopen ze risico om hun baan kwijt te raken, schrijft de krant. „Als we een bijeenkomst houden is er twee keer zoveel politie als familieleden”, vertelt een nabestaande anoniem.

Maleisië heeft inmiddels toegezegd de zoektocht voort te willen zetten. De belofte geeft Li Eryou hoop. „Als Yanlin is gevonden en weer thuis is, hoeft hij niets te zeggen”, vertelt hij aan CNA. „Dan gaan we dumplings voor hem maken.”

Lees ook
Twee jaar speuren op de zeebodem, maar geen MH370
De Equator, een van de zoekschepen van Fugro.
Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 16 maart 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in