Terug naar de krant

‘Nederlanders met niet-westerse achtergrond vaker gecontroleerd door banken’

Leeslijst Nieuws
Discriminatie De Nationale Vereniging van Banken wil acties ondernemen om discriminatie tegen te gaan. Volgens voorzitter Medy van der Laan worden mensen met een niet-westerse achtergrond vaker gecontroleerd op verdachte transacties.
Leeslijst

Banken controleren Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond vaker op verdachte transacties dan burgers van volledig Nederlandse komaf. Dat zegt Medy van der Laan, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) tegen dagblad Trouw. Volgens Van der Laan heeft dat te maken met de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) waar banken zich aan dienen te houden, waardoor ze transacties moeten onderzoeken met landen die op hoogrisicolijsten staan. De NVB heeft vrijdag laten weten de „inzet te vergroten om discriminatie uit te sluiten.”

De mededeling komt na een onderzoek uitgevoerd door EY, aangevraagd door de NVB. Daaruit is gebleken dat de helft van de banken in Nederland klachten heeft ontvangen omtrent discriminatie. Tegelijkertijd geven de banken aan dat de ervaringen van discriminatie „zeer beperkt” bij hen binnenkomen, zegt een woordvoerder van de NVB.

Tegenstrijdig met eerdere bevindingen

Dit laatste is niet geheel in lijn met de observaties die de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme vorig jaar deed. Rabin Baldewsingh luidde toen de noodklok na diverse documenten te hebben ontvangen die erop duidden dat moslims ‘structureel gediscrimineerd’ worden door banken.

De banken wijten de kloof tussen de bevindingen en de observaties van de Nationaal Coördinator aan twee mogelijke oorzaken. Het zou volgens hen kunnen liggen aan het gebrek aan vertrouwen dat klanten kunnen hebben in hun bank, waardoor ze daar niet graag een melding doen. Daarnaast zouden taalbarrières een rol kunnen spelen.

Banken hebben aangekondigd in gesprek te gaan met islamitische belangenorganisaties. Ook is de NVB in gesprek over aansluiting bij het landelijk meldpunt voor discriminatie, „Banken hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid om te zorgen dat iedereen toegang heeft tot het betalingsverkeer. Voor discriminatie is geen plaats.” aldus voorzitter Van der Laan.

Lees ook
Toezichthouder: ‘Moslims slachtoffer van stelselmatige discriminatie door financiële instellingen’
De Mevlana Moskee te Rotterdam stroomt vol voor het ochtendgebed. Veel moskeeën worden volgens de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme „ontzettend streng gecontroleerd” op hun financiële stromen.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in