Terug naar de krant

Hongaarse minister: we kunnen Mark Rutte als NAVO-secretaris-generaal niet steunen

Leeslijst Nieuws
NAVO Péter Szijjártó, minister van Buitenlandse Zaken, zegt geen man te kunnen steunen „die eerder Hongarije op de knieën probeerde te krijgen”. Daarmee refereert hij aan ferme woorden van Rutte over een Hongaarse ‘anti-lhbti-wet’.
Leeslijst

Hongarije kan de kandidatuur van Mark Rutte voor de post van NAVO-secretaris-generaal niet steunen. Dat heeft de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó dinsdag gezegd tijdens een persconferentie, schrijft persbureau Reuters. „We kunnen zeker geen man steunen als hoofd van de NAVO die eerder Hongarije op de knieën probeerde te krijgen.” De uitspraken van Szijjártó kunnen de benoeming van Rutte ingewikkeld maken: hij heeft uiteindelijk de steun nodig van alle NAVO-landen.

Szijjártó refereert hoogstwaarschijnlijk aan felle woorden van Rutte in 2021 naar aanleiding van een toen nieuwe ‘anti-lhbti-wet’ in Hongarije. Die wet verbiedt ‘lhbti-propaganda’ voor kinderen onder de 18 jaar. Dat betekent vooral dat scholen geen aandacht mogen besteden aan seksuele diversiteit. „Voor mij hebben ze dan niks meer te zoeken in de EU”, zei de premier, gevraagd naar de consequenties als Hongarije zijn beleid niet zou veranderen.

Rutte zei destijds ook te beseffen dat de Europese weerstand richting Hongarije mogelijk zou betekenen dat de Hongaarse premier Viktor Orbán in eigen land nog populairder zou worden. Volgens de inmiddels demissionair premier was „het langetermijndoel Hongarije op dit punt op de knieën te krijgen”. „Of ze zijn lid van de EU en de waardengemeenschap die daarbij hoort, of ze gaan eruit.”

Roemeens verzet

De Hongaarse weerstand tegen Rutte’s benoeming volgt op Roemeens verzet. Roemenië liet eind februari weten te overwegen om president Klaus Iohannis naar voren te schuiven als kandidaat. Daarvoor leek de benoeming Rutte tot NAVO-baas in kannen en kruiken: de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk steunen Rutte openlijk. In totaal lijkt op dit moment ongeveer twee derde van alle lidstaten de voorkeur te geven aan Rutte.

Het enthousiasme over Rutte als nieuwe NAVO-secretaris-generaal is in landen die grenzen aan Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland over het algemeen minder groot. Kritiek is er over de waarschijnlijk weer niet-Oost-Europese afkomst van de nieuwe NAVO-baas. „Hij wordt de vierde NAVO-secretaris-generaal uit Nederland”, zei de Estse premier Kaja Kallas, die eerder zelf haar interesse om NAVO-baas te worden kenbaar maakte, afgelopen week tegen het Europese medium Politico. „En dan zijn er nog twijfels over of er eerste- en tweederangs NAVO-landen bestaan”.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in