Terug naar de krant

Modeontwerper Filip Arickx maakt seksspeeltjes die ook designobjecten zijn

Leeslijst profiel
Seksspeeltjes Nadat zijn modelabel A.F. Vandevorst was gestopt, besloot Filip Arickx de erotiek in te gaan. „Ik probeer sextoys uit de sfeer van seksshop en de erotiekbeurs te trekken.”
Leeslijst

Toen Filip Arickx een paar jaar geleden voorzichtig begon te vertellen dat hij een lijn seksspeeltjes aan het opzetten was, vielen mensen aanvankelijk van hun stoel. Tot ze er iets langer over nadachten: ja natuurlijk, eigenlijk zat het er altijd al een beetje in.

23 jaar lang, van 1997 tot 2020, bestierde Arickx (55) met zijn vrouw An Vandevorst het vrouwenmodelabel A.F. Vandevorst, dat in één adem genoemd werd met Raf Simons en Veronique Branquinho, andere Belgische designermerken die eind jaren negentig furore maakten. A.F. Vandevorst, te herkennen aan een rood geborduurd kruisje op de kleding en de schoenen, had een esthetiek waarin je een lichte hang naar fetisjisme zou kunnen zien: hoge leren laarzen, veel riemen en bandjes, verwijzingen naar militaire en medische uniformen. De naam van A.F. Vandevorsts lingerielijn, Nightfall, gebruikt Arickx nu voor zijn zelfontworpen erotische producten.

De beslissing om te stoppen kwam in september 2019, net na een show in Milaan waarin Arickx en Vandevorst een collectie hadden laten zien die was gemaakt van verknipte bruidsjurken. Het aantal verkooppunten van A.F. Vandevorst was van meer dan honderd naar zestig gegaan, de aandacht in de modewereld verschoof in het digitale tijdperk naar „logomerken die veel lawaai maken”, zoals Arickx zegt. „Dat was een kant die wij niet op wilden. En ook niet konden, omdat we zo niet in elkaar zitten.” 

In februari 2020 namen ze met een feest tijdens de modeweek in Parijs definitief afscheid van hun merk. Het aanstaande einde van de A.F. Vandevorst was al als een lopend vuurtje rondgegaan in de modewereld, waardoor er tal van aanbiedingen bij Arickx en Vandevorst waren binnengekomen: een consultancy-opdracht hier, het verzoek om een accessoireslijn op te zetten daar. „Zo kunnen we onze skills toch nog doorgeven, dachten wij. Maar een week na ons feest begon de lockdown en werd alles ingetrokken. We konden twee dingen doen: heel hard wenen, of blij zijn dat we een nieuwe richting konden inslaan. Ik wist meteen dat ik iets met erotiek wilde doen. Anneke zei: je bent zot. Maar toen ik na drie maanden een plan had uitgewerkt vroeg ze of ze mee kon doen.”

DJ-installatie

In het kleine, lichte kantoor van Nightfall in Antwerpen staat een professionele dj-installatie. Arickx – zwart overhemd, zwarte leren broek, zwaar zilver in zijn oren en aan zijn vingers – deelt het kantoor met zijn vrouw, die behalve hoofd design aan Polimoda in Florence, een van de bekendste modeopleidingen ter wereld, tegenwoordig ook electro-dj is en video’s maakt.

Want nee, ze mocht niet meedoen. Arickx runt Nightfall met ceo Eveline Rigouts, die eerder voor L’Oréal werkte. De goede beslissing, zegt hij: „Als een fabrikant mij vroeger belde om te vragen hoe een bepaalde broek moest worden afgewerkt, dan zei ik: ik zal het er vanavond met Anneke over hebben. Ik wilde ook weleens zelf dingen kunnen oplossen. Het heeft ons goed gedaan om ieder onze eigen weg in te slaan, we zijn weer nieuwsgierig naar elkaar.”

Vibrator Grace
Foto Björn Tagemose
Filip Arickx
Foto Björn Tagemose

Op de ronde tafel staat een zwarte koffer met de eerste vier producten van Nightfall. Holy, een massieve glazen cognac-kleurige buttplug in een zware kristallen houder. Grace, een zwarte vibrator van siliconen met een transparant gedeelte waarin een kunstzijden orchidee zit. Raven, een vibrator van zwaar, zwart glas en Heaven, een transparante dildo van glas met een pauwenveer erin, die er kwetsbaar uitziet maar, zegt hij „is getest door hem van 80 centimeter, een meter en anderhalve meter hoogte op tapijt, hout en beton te laten vallen”. Stuk voor stuk zijn het objecten die het ook goed zouden doen op een salontafel.

Voor de vibrator van siliconen was Arickx in eerste instantie naar een Duitse producent gegaan die groot is geworden met vrolijk gekleurde seksspeeltjes. „Die hebben na een jaar moeten zeggen: Filip, het lukt ons niet het transparante gedeelte in het zwart over te laten lopen.” Bij de Chinese fabriek die ze nu maakt heeft de ontwikkeling anderhalf jaar geduurd. „Ze maken er ook telefoonhoesjes. In China is er wat dat betreft een heel andere mentaliteit.” Ook de glazen toys – ‘speeltjes’ vindt Arickx een kinderachtig woord – worden in China gemaakt.

De bedoeling is dat Nightfall behalve via de eigen webshop ook in designerboetieks, designhotels en boekwinkels verkocht gaat worden; de verpakking heeft de vorm van een boek en komt met een klein magazine met erotische foto’s van modefotografen.

Begin dit jaar ging Arickx met zijn zwarte koffer langs Parijse modewinkels. „Ik ben echt op een missie”, zegt hij. „Ik probeer dit soort producten uit de sfeer van seksshop en de erotiekbeurs te trekken – ik vind de meeste dingen die je daar ziet afstotelijk. Als mensen mooie kleren hebben gekocht lopen ze superblij en trots met hun tasjes door de straat: ik heb luxe aangeschaft en ga daarvan genieten. Waarom zou dat niet met Nightfall kunnen?”

Mij gaat het erom iets moois te creëren voor twee mensen, iets van schoonheid waarvan je samen kunt genieten

Dat drogisterijen en Hema tegenwoordig vriendelijk ogende vibrators verkopen is hem natuurlijk niet ontgaan. Hij vindt het een goede ontwikkeling, zegt hij, „maar ik wil echt een designproduct maken”. Evenmin is het hem ontgaan dat de Womanizer en daarvan afgeleide Satisfyer – luchtdrukvibrators die zijn ontwikkeld voor de clitoris – de laatste jaren ongelooflijk populair zijn. Dat is voor hem geen reden om ook een luchtdrukvibrator in de collectie op te nemen. „Er zijn vrouwen die over de Satisfyer zeggen: boem, fijn, ik heb binnen 120 seconden resultaat. Maar er zijn ook vrouwen, en mannen, die zeggen: het hoeft voor mij niet altijd zo snel, zeker niet als ik met iemand samen ben. Mij gaat het erom iets moois te creëren voor twee mensen, iets van schoonheid waarvan je samen kunt genieten. Anneke en ik zijn al samen sinds de academie, 36 jaar nu. We zijn nog steeds nieuwsgierig in de intimiteit, het verkennen van elkaars lichaam.”

Nightfall is nog geen vier maanden te koop, maar Arickx is al bezig het assortiment uit te breiden. „Ik ben geen 25 meer, ik moet doorpakken.” Lingerie wil hij niet meer ontwerpen – te ingewikkeld, te specialistisch; de lingerielijn van A.F. Vandevorst heeft nog geen zes jaar bestaan – maar hij is wel bezig met het ontwikkelen van massage-olie en glijmiddel. In de vensterbank liggen, naast een stapeltje Amerikaanse Playboys uit de jaren zeventig en tachtig („de gouden jaren, toen was het nog erotiek in plaats van porno”), de eerste probeersels voor een collab met een Italiaans tijdschrift. Hij wil ook gaan samenwerken met kunstenaars, muzikanten, andere modeontwerpers. „Er wordt vaak gezegd dat ik van mode naar seks ben gegaan”, zegt Arickx. „Maar erotiek is net als kleding onderhevig aan mode. Ik hoop dat mensen over vijftig jaar zeggen: de jaren twintig, dat was de tijd waarin de esthetiek doorbrak.”

Prijzen vanaf 290 euro. Nightfallworld.com.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 2 maart 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in