Terug naar de krant

De beste spijkerbroek voor mannen volgens modeondernemer Menno van Meurs

Leeslijst rubriek Top tien
Wat is de beste spijkerbroek voor mannen? Mode-ondernemer Menno van Meurs wijst zijn favorieten aan.
Leeslijst

Op zijn zestiende werkte hij als verkoper in een jeanswinkel. Een bijbaantje dat hem „voor het leven tekende”, zegt mode-ondernemer Menno van Meurs (42). „Het was eind jaren negentig en er ging een wave door de jeanswereld. Merken als Diesel, Replay en G-Star staken denim in een nieuw modisch jasje. Toen ontstond mijn grote liefde voor jeans.”

Hij studeerde economie en commerciële communicatie. En terwijl studiegenoten bij banken of corporate ondernemingen aan de slag gingen, opende Van Meurs in 2008 een spijkerbroekenwinkel op de Elandsgracht in Amsterdam: Tenue de Nîmes. Zestien jaar later heeft hij vijf winkels in de hoofdstad, 33 werknemers en een eigen jeansmerk: Tenue.

Dat eigen merk ontstond zes jaar geleden uit frustratie over tanende kwaliteit, zegt Van Meurs in met Engels doorspekte zinnen. „Door hun productie naar Azië te verplaatsen maakten grote merken van jeans fast fashion.” In Italië vond hij een fabriek die nog jeans naar zijn smaak kon maken: „everyday jeans” waarvan het lijkt alsof een kleermaker ze maakt, zonder „vuile steken” en met gulpen uit één stuk stof. Hij is net zo eigengereid als Steve Jobs, de oprichter van Apple, zegt Van Meurs. „Al zag niemand het, Jobs eiste dat het moederbord van zijn pc’s kaarsrecht in de behuizing stak. Ik wil aan de binnenkant van een broek geen goedkope locksteken maar kettingsteken, net als vroeger.”

Omdat hij ook over de grens liefhebbers voor kwaliteitsjeans verwacht, opende Van Meurs in januari verkoopkantoren in Antwerpen, Düsseldorf, München en Parijs. Over drie jaar is Tenue uitgegroeid tot een „volwaardig pan-Europees merk”, zegt hij.

Voor zijn top tien mocht Van Meurs maximaal drie mannenbroeken aanwijzen uit zijn winkels, waar hij overigens ook vrouwenmode verkoopt. Zonder gêne plaatst hij bovenaan zijn lijst een Tenue-broek. „Ik zou mijn eigen merk toch niet waard zijn als ik het niet op één zette?”

10. Levi’s – 501 Original
109,95 euro bij levi.com

Menno van Meurs: „Van 25 jaar spijkerbroeken verkopen leerde ik dat veel jeansdragers vasthouden aan hun favoriete silhouet. Liefst kopen ze steeds weer dezelfde broek. Die status quo staat haaks op mode, met verandering als holy grail. De 501 is zo’n model dat veel mensen een leven lang dragen. De original spijkerbroek: na de Tweede Wereldoorlog in de mode gekomen en door James Dean en Marilyn Monroe voor het eerst gebruikt als fashion statement.

„Levi’s verkeert in een identiteitscrisis en maakt de 501 allang niet meer zoals zou moeten, helaas. Dat ik het model toch noem is omdat het merk de industrie heeft gegeven waar we zo van houden. En ook omdat veel van de jeans die ik hierna noem directe of indirecte interpretaties zijn van de 501.”

9. Momotaro – Going to Battle
285 euro bij momotaro-jeans.com

„Momotaro uit het Japanse Kojima was een kledingfirma gespecialiseerd in schooluniformen. Nu is het een denim-fabrikant die niet alleen broeken maakt maar ook stoffen. Hun jeans zijn werkelijk ongenaakbaar, zoals deze, met iconische samoerai-strepen op de achterzak. Een spijkerbroek voor de doorgewinterde denimfreak, Made in Japan.

„Japan is een echt jeansland. Door de Tweede Wereldoorlog en de Olympische Spelen in Tokio in 1964 kwamen Japanners veelvuldig in contact met de Amerikaanse cultuur. Daarna zijn ze americana als de jeans gaan nabootsen. Indigo maakte natuurlijk al deel uit van de Japanse cultuur en werd bijvoorbeeld gebruikt voor traditionele kimono’s. Eén plus één is hier overigens echt drie: Japanse jeans zijn superieur aan de meeste Amerikaanse.”

8. Supreme – Baggy Jean
188 euro bij supreme.com

„Als je baggy jeans zou tekenen, is dit hoe dat er ongeveer uit zou zien. Supreme is van origine een Amerikaanse skatemerk. Een merk dat uitblinkt in basics. Het maakt de ultieme witte T-shirts en hoodies die er zelfs na 500 keer wassen nog goed uitzien. De details van deze broek, zoals de luxe knopen en het borduurwerk aan de binnenzijde, zijn uitzonderlijk mooi. En de fit is geweldig. Moet ook: als je in een broek geen fantastische bilpartij krijgt is alle werk voor niets.

„Jeans is zo’n ongelooflijk goed en veelzijdig product. In ieder modeparadigma haakt jeans aan en vinden ontwerpers manieren om jeans opnieuw uit te vinden. Het is een product van iedereen en voor altijd. Dus niet alleen voor casual friday, maar voor casual everyday.”

7. Acne Studios – 1991 TOJ
380 euro bij acnestudios.com

„Een ultieme uniseks jeans met een nonchalant en wijd silhouet. En een denim draw string, een riempje om de band aan te snoeren, iets wat je in de jaren negentig vaker zag. Daarom heet dit model ook 1991. Dat doet Acne vaker: een naam kiezen die duidelijk maakt welk tijdperk inspiratie bood.

„Het is jammer dat Acne zich enigszins distantieert van zijn eigen denim-historie. Het lijkt in Stockholm een duivels dilemma in de bestuurskamer: ‘Willen we nog wel een jeansmerk zijn?’ Acne positioneert zich tegenwoordig liever als high fashion. Terwijl het merk ooit begon met één spijkerbroek onder de naam Acne Jeans. Die twijfel maakt hun jeans overigens niet minder fraai.”

6. OrSlow – 107 2 Year Wash
330 euro bij tenuedenimes.com

„Ichiro Nakutsu, de oprichter van het Japanse merk OrSlow, droeg uitsluitend Levi’s 501 uit de jaren zeventig. Toen hij de oude broeken die hij zo mooi gemaakt vond steeds lastiger kon vinden, ging hij ze in 2005 zelf maar maken. Broeken van prachtige stof, met de hand gewassen tot ze een prachtig helderblauwe kleur krijgen, en met een papieren patch [het merkteken op de achterzijde dat bij Levi’s nu van leer is]. De OrSlow-jeans zijn mooier dan het origineel ooit was.

„Zelf heb ik een archief met honderden vintage broeken. Daar daag ik mijn ontwerpteam soms mee uit. Wat maakt deze stokoude werkbroek zo goed, vraag ik dan. Is het de stof, de constructie? Bij die oude jeanskwaliteiten in de buurt blijven houdt ons scherp.”

5. Carhartt WIP – Single Knee Carpenter Jeans
119 euro bij carhartt-wip.com

„Onder invloed van de skatecultuur dragen veel jongeren broeken met veel volume, liefst zo wijd mogelijk. Carhartt, van origine een Amerikaanse fabrikant in bedrijfskleding, profiteert van de hang naar eenvoud en een lomp silhouet. Een succes dat het merk min of meer overkomt; de broeken die ze allang maakten sluiten aan op de huidige trend.

„Neem de OG Single Knee pant. Dat is een nineties revival-broek met een worker fit: wijd, veelzijdig en in klassiek timmermansblauw. Hoe het kan dat deze broek voor zo’n schappelijke prijs verkrijgbaar is? Als jeansfabrikant kan je slechts met een paar factoren de prijs drukken: met de stofkeuze, de productiewijze en de productielocatie. Deze broek is eenvoudig van constructie en niet in Europa gemaakt.”

4. RRL – Camden Boot Cut One Wash
345 euro bij ralphlauren.nl

„Tien jaar lang heb ik me hardop afgevraagd of we de bootcut ooit nog terug zouden zien. Tot mijn vreugde zag ik in januari bij de mannenmodeshows in Parijs opeens overal jeans met vanaf de knie uitlopende pijpen – ruimte voor cowboylaarzen, zeg maar. Met name Pharrell Williams, de creative director van Louis Vuitton, omarmde de bootcut in zijn collectie voor komend najaar. Voor het eerst sinds de jaren negentig wordt de bootcut weer een actueel modesilhouet.

„RRL is het exclusieve submerk van Ralph Lauren, een afkorting van Ricky en Ralph Lauren. Lauren is de koning van ranch life. Niemand kan americana narratief beter vertolken dan Mister RL zelf.”

3. Balenciaga – Distressed Baggy Jeans
1.200 euro bij balenciaga.com

„Het fascineert me dat een chic modehuis als Balanciaga met een broek komt die oogt alsof hij uit een oude Amerikaanse kolenmijn is getrokken. Een kunstwerk voor de echte fashionista: popartiesten en voetballers die hun kledingkast vullen met runway pieces in plaats van blue basics.„Zo’n Jackson Pollock-achtige creatie met gaten, repairs en allerlei andere draagsporen is bijzonder moeilijk om te maken. Daar komen heel veel handen aan te pas. Elk exemplaar van deze broek is dus net even iets anders.

„Nee, zo’n broek heb ik zelf niet; ik houd van eenvoud in mijn garderobe. Het liefst draag ik altijd dezelfde broek. Maar mijn collega Teun eet desnoods acht weken lang alleen brood met Marmite zodat hij zich zo’n Balenciaga-jeans kan permitteren.”

2. A.P.C. – Standard
200 euro bij apcstore.com

„De Standard [uit te spreken op z’n Frans] is een ontwerp dat al veertig jaar relevant is. Jean Touitou, de Tunesisch-Franse oprichter van A.P.C., ontwierp deze jeans in de jaren tachtig. Een wilde tijd vol onzekerheid die resulteerde in bold fashion, met heftige kleuren en grote logo’s. Als antwoord daarop kwam Jean Touitou met een next level standaard denimbroek van Japanse stof. Een ontwerp dat hem de Europese koning van quiet luxury maakte lang voordat dit een hippe term werd.

„Een ontwerp dat nooit verandert moet wel briljant zijn. Geen wonder dat A.P.C.-fans, volwassen dames en heren die van quiet luxury houden, nooit meer iets anders willen kopen. Voor mijzelf zijn deze jeans helaas ongeschikt; ik heb een te rond Hollands achterwerk.”

1. Tenue – Penn Arroyo
220 euro bij tenuejeans.com

„Mijn absolute nummer één is de Penn-fit van mijn eigen merk Tenue. Deze uniseks broek dankt zijn naam aan een oude foto van Sean Penn en Madonna, gemaakt eind jaren tachtig toen ze nog samen waren. Ze dragen licht verwassen spijkerbroeken. Ik durf te wedden dat het twee oude 501’s zijn. Aan de opgerolde pijp van Madonna kun je zien dat Levi’s de pijpen toen nog op de goede manier afwerkte: met een selvedge, een zelfkant bij de buitenzoom die zichtbaar is als je de broek omslaat.

„Penn draagt zijn jeans snug [strak] en stoer met een wit T-shirt en laarzen. Madonna draagt de broek te groot, met gaten in de knieën, opgerolde pijpen en loafers. Samen zijn ze het ultieme toonbeeld van denim cool: rebels en sexy. Deze foto deed ons besluiten een broek uit te brengen als ode aan een iconisch stel.”

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 2 maart 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in