Terug naar de krant

Moet ik ingrijpen als de buren hevig ruziemaken?

Leeslijst rubriek
XYZ NRC-redacteuren uit drie verschillende generaties bespreken sociale dilemma’s. Deze week: moet ik in ingrijpen als de buren hevig ruziemaken?
Leeslijst

Mijn bovenburen maken regelmatig ruzie en gaan dan gooien met spullen, schreeuwen en hard huilen. Om vervolgens luidkeels de liefde te bedrijven. Ik kan het soms woord voor woord volgen. Ik ben bang dat ze elkaar wat aandoen. Ook zou ik het erg ongemakkelijk vinden als mijn ouders ooit hier op bezoek de paringskreten moeten horen. Ik twijfel of ik me moet bemoeien met andermans zaken. Tegelijkertijd maak ik me zorgen om de veiligheid van de bovenburen, die ik nooit heb gezien of gesproken. Moet ik hier wat aan doen? Vrouw, 26 (naam bekend bij de redactie)


Ongemakkelijk ja. Als u zich echt bezorgd maakt over de veiligheid van de bovenburen moet u er vanzelfsprekend iets aan doen, bij ze aanbellen of ze opbellen mocht u een telefoonnummer hebben. Ik denk dat u vooral, begrijpelijk, geërgerd bent. Hun overlast is niet alleen maar hun zaak. Ergernis laat zich trouwens, en in dit geval vermoedelijk met weinig moeite, vermommen als bezorgdheid. U kunt de volgende dag na zo’n scène aanbellen en vragen of alles in orde is, omdat u ze hoorde schreeuwen. Dan kunt u meteen zeggen dat het echt erg gehorig is en dat u het ook goed kunt horen als ze het weer goedmaken. Of ze zich daar iets van aantrekken valt alleen maar af te wachten.

Marjoleine de Vos (66)


De buren horen seksen is irritant, de buren horen ruziemaken is bedreigend en angstaanjagend. Op de gehorigheid kunt u ze best een keer subtiel wijzen, door na een feestje te vragen of het gezellig was. Of u kunt vragen of ze u niet hebben horen stofzuigen/zingen/timmeren. Alleen al daarom is het goed om een keer kennis te maken, zodat ze in elk geval weten dat ze een buurvrouw hebben. Huiselijk geweld is moeilijker aan te kaarten, helemaal als u de buren niet kent. De Rijksoverheid heeft er een hele website voor opgetuigd, ikvermoedhuiselijkgeweld.nl. Die site verwijst ook naar Veilig Thuis, waar u mee kunt bellen om advies te vragen bij vermoedens van huiselijk geweld. En als u echt bang bent dat ze elkaar iets aandoen, bel dan 112.

Martine Kamsma (49)


Dit lijkt geluidsoverlast verpakt als zorgen over de buren. Van geluidsoverlast mag je best een punt maken – al helpt het niet dat je je buren niet kent. Samenleven met (boven)buren is nu eenmaal een precaire balans van af en toe wat geven en nemen. Dus ga je eerst eens voorstellen! Ook als er daadwerkelijk sprake is van een onveilige situatie: dat weet je alleen als je ze beter leert kennen. Overigens, als de ruzies woord voor woord te volgen zijn, is er dan niet een inschatting te maken? Al is het bedrijven van de liefde aan ’t eind wel een hint. Ik denk ook dat dit een kwestie is voor de verhuurder (als dit geen koophuis is), die iets aan geluidsisolatie moet doen. Interessanter lijkt me de schaamte die deze vrouw voelt als de ouders het zouden horen. De onderdrukte omgang met seksualiteit binnen dit gezin kan misschien nog iets zijn om met een therapeut uit te diepen.

Lotfi El Hamidi (37)


Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 3 februari 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in