Terug naar de krant

Ik mis de dempende invloed van het CDA

Leeslijst column Stephan Sanders
Leeslijst

Wat ik wat mis, zeker na zo’n VVD congres in Noordwijkerhout? Een grote middenpartij als het CDA. Had je het me tien jaar geleden gezegd, dan had ik gehoond, want het CDA was niks voor mij. Sowieso vond ik dat christelijke in de naam problematisch, want dat hoorde niet, politiek vermengd met religie. Maar bij het CDA is de bijbel geen wettekst, zomaar over te hevelen naar het ministerie van Justitie, maar ‘inspiratiebron’. Daar kun je nog veel kanten mee op. En er zijn beroerder bronnen denkbaar.

Bovendien was het een partij met ‘vleugels’: je had CDA’ers die progressiever waren, conservatiever, vrijzinniger of orthodoxer. Het was de partij van de vergrotende trap, niet van de superlatieven; een partij met een dempende invloed die veel kon absorberen.

De PVV heeft bijvoorbeeld geen flanken, want het is de partij van precies één man. Je zou Wilders de schizofrenie in jagen als je dat van hem zou verwachten. Maar goed, tien jaar geleden had ik nooit gedacht dat Nederlanders zo massaal op een partij zouden stemmen waarvan ze alleen Vriend kunnen worden, geen lid. Wel betalen, niet meebeslissen. Het is echt de club van weg-met-ons, wezenlijk anti burgerlijk. Ook dat leek ooit een pre, anti burgerlijk.

Ik lees net in de Volkskrant over Joke Swiebel, die gepromoveerd is op zestig jaar homopolitiek, op 82 jarige leeftijd. Ik ken haar naam al vanaf mijn prille homo-begin. Swiebel, oud-PvdA-politica concludeert verrassend dat het vooral aan het CDA te danken is dat het zogenaamde ‘homohuwelijk’ er kwam. „Bij het CDA zagen ze ook wel in dat er een groep mensen is van wie je niet kunt doen alsof ze niet bestaan.” Ze noemt CDA-politici als Gerda Verburg, Joop Wijn, Jan Kees de Jager.

Ik heb die mensen op mijn netvlies, ze waren minister en o ja, toevallig ook homo. Dat ging gewoon zo bij die partij. Alle Nederlandse rooms-katholieke bisschoppen kunnen er een voorbeeld aan nemen, met hun meest armetierige uitleg van de zegen die de paus ook aan homo’s wil geven.

Het lijkt klein grut, zo’n open houding. Maar we dreigen te vergeten dat Rusland de oorlog is begonnen met Oekraïne, naar eigen zeggen om het land te bevrijden van de Gay Pride en andere westerse decadentie. Het klinkt vergezocht, maar geloof de Russen maar op hun woord. De ‘verleidingstheorie’, het idee dus dat jonge mensen door homoseksuelen worden ‘gerekruteerd’ is op meer continenten springlevend.

Het CDA had het morele gezag om het oude en nieuwe te incorporeren, zie het ‘homohuwelijk’.

Het gaat in Europa weer over militaire en geestelijke weerbaarheid. Het CDA wist dat zoiets niet ouderwets is.

Stephan Sanders schrijft elke maandag op deze plek een -column.
Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 29 januari 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in