Terug naar de krant

Klimaatverandering was over de hele wereld voelbaar, voor zowel mens als dier

Leeslijst In Beeld
Klimaatwetenschappers weten het al zeker: 2023 zal de boeken in gaan als het warmste jaar sinds de metingen tot nu toe. De gevolgen van het verwarmende klimaat zijn op plekken verspreid over heel de wereld voelbaar. Extreem intense orkanen, kurkdroge bodems, gesmolten ijs en verkoolde natuur. Dit is 2023, het heetste jaar ooit gemeten, in beeld.
Leeslijst
Een resultaat van de verwoestende orkaan Otis, die in oktober de Pacifische kust van Mexico trof. Door het warme zeewater van 2023 konden de windsnelheden oplopen tot 270 kilometer per uur. De Mexicaanse badplaats Acapulco (op deze foto) veranderde in een complete chaos. Er vielen tientallen doden.
Foto Rodrigo Oropeza / AFP
Een smeltende ijsberg in het oosten van Groenland in augustus.
Foto Olivier Morin / AFP
In de Italiaanse stad Rome zoekt iemand tijdens een hittegolf verkoeling in een fontein op het plein Piazza del Popolo.
Foto Remco Casilli/Reuters
In het zuidelijke deel van het Griekse vakantie-eiland Rhodos hebben natuurbranden bossen verwoest.
Foto Angelos Tzortzinis / AFP
Op Hawaii duwen mensen een kar tussen het puin door dat is achtergebleven na hevige natuurbranden in augustus. De branden kostten aan zo’n honderd mensen het leven.
Etienne Laurent / EPA
In Californië is in januari een woonwijk onder water gelopen na extreme regenval.
Foto Josh Edelson / AFP
In de Chinese stad Bejing zoeken twee meisjes verkoeling met een ventilator tijdens de Chinese hittegolf afgelopen zomer.
Foto Andy Wong / AP
In de Franse Alpen kregen wandelaars deze zomer te maken met een hittegolf.
Foto Denis Balibouse / Reuters
In het Amazonegebied in Brazilië haalt een wetenschapper dode rivierdolfijnen op. Droogte en hoge temperaturen zijn vermoedelijk de aanleiding voor de sterfte.
Foto Bruno Kelly / Reuters
Canada beleefde een recordjaar aan natuurbranden. Inwoners van West Kelowna, een plaats van 36.000 inwoners op ongeveer 300 kilometer ten noordoosten van Vancouver, kijken naar een brand, in augustus.
Foto Darren Hull / AFP
Een zwembad in een achtertuin hangt aan de rand van een klif, nadat hevige regen in maart grote schade aanrichtte in het strandstadje San Clemente, Californië.
Foto Mike Blake / Reuters
In het dorp Hasia, vlak bij de Griekse hoofdstad Athene, geven vrijwilligers water een aan schaap dat gered is uit een brand deze zomer.
Foto Alkis Konstantinidis / Reuters
In Groenland vaart een zeilboot door losse brokken ijs.
Foto Olivier Morin / AFP
Een boom gefotografeerd tegen de achtergrond van een hevige natuurbrand afgelopen juli in het natuurgebied Mojave National Preserve in California. Het vuur verwoestte tienduizenden hectaren grond.
Foto David Swanson / AFP / Getty

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in