Terug naar de krant

Het jaar vanuit de lucht

Leeslijst In Beeld
In Beeld Hoe zag het jaar 2023 eruit vanuit de lucht? Nog nooit raakten er in één jaar zoveel mensen ontheemd en lange tijd waren er niet zoveel gewapende conflicten. Van de verwoestende aardbeving in Turkije tot de kraters rond de Oekraïense stad Bachmoet, en van de vluchtelingenkampen in Congo tot de Gaza-oorlog. Deze foto-terugblik toont een aantal van de indrukwekkendste nieuwsgebeurtenissen vanuit de lucht.
Leeslijst
In de nacht van 3 op 4 april botsten op het spoor bij Voorschoten een goederentrein en een passagierstrein op een bouwkraan. Tientallen mensen raakten gewond en de kraanmachinist overleefde het ongeluk niet.
Foto Olivier Middendorp
In het Griekse dorp Sotirio staat een auto vast door een overstroming na storm Elias. Tijdens de storm eind september viel er in minder dan een dag dezelfde hoeveelheid regen die normaal over meerdere maanden valt.
Foto Achileas Chiras/EPA
Een drone toont reddingswerkers in een ingestort gebouw in Adiyaman in Turkije. Begin februari richtten twee aardbevingen grote verwoesting aan in Turkije en Noord-Syrië. De aardschokken kostten in Turkije meer dan 50.000 mensen het leven.
Foto Necati Savas/EPA
Ook in Noord-Syrië veroorzaakten de aardbevingen grote schade en meer dan achtduizend doden. Hier zoeken bewoners van het dorpje Besnia tussen het puin naar overlevenden.
Foto Omar Haj Kadour/AFP
Deze luchtfoto toont een moeras in Yancheng, in de Oost-Chinese provincie Jiangsu. Ieder jaar overwinteren meer dan een half miljoen vogels in het Yancheng Natuurreservaat.
Foto AFP
In de bergen van Chili wordt door de European Southern Observatory (ESO) een van de grootste telescopen ter wereld gebouwd op meer dan 3000 meter hoogte. De telescoop staat bekend als de ELT (Extremely Large Telescope) en heeft een diameter van ruim 39 meter.
Foto ESO/G. Vecchia
Migranten staan in de rij voor voedsel in Jacumba, Californië. Iedere dag steken honderden mensen vanuit Mexico de grens over naar de Verenigde Staten. Volgens activisten krijgen veel van hen niet genoeg water en eten in de vluchtelingenkampen en slapen sommigen in de open lucht.
Foto Valerie Macon/AFP
De Drentse Julie Teunen loopt met haar kudde door Het Stroomdal. Voor de schaapsherderin is er de laatste jaren veel veranderd. Door de toegenomen stikstofneerslag is Teunen nu een groot deel van haar tijd bezig met natuurbeheer en ook het debat over de wolf werpt een schaduw over haar werk.
Foto Eric Brinkhorst
Deze foto toont het Rudayo vluchtelingenkamp in het oosten van Congo, aan de voet van de Nyiragongo-vulkaan. Sinds 2022 zijn honderdduizenden mensen naar het oosten getrokken, vluchtend voor de gevechten in het noorden tussen het Congolese leger en de aan Rwanda gelieerde M23 rebellen.
Foto Alexis Huguet/AFP
In de velden rond de Oekraïense stad Bachmoet zijn honderden kraters te zien. De stad werd in mei ingenomen door de Russen na een maandenlange belegering door troepen van de Wagner Groep.
Foto Maxar
Vrijwillige brandweerlieden zoeken naar vermiste mensen na een aardverschuiving in Guatemala-Stad in november. De aardverschuiving vond plaats op een heuvel waar arme gezinnen in slechte woningen wonen.
Foto Bomberos Voluntarios/AFP
Verbrande auto’s staan voor vernielde huizen in de stad Lahaina op Hawaï. In august verwoestten bosbranden grote delen van de stad. Tientallen mensen kwamen om het leven.
Foto Justin Sullivan/AFP
Een ‘spinner’ toont zijn vaardigheden in de stad Manzini in Eswatini. Spinnen is een Zuid-Afrikaanse motorsport waarbij autocoureurs met hoge snelheid rondjes rijden en stunts uitvoeren.
Foto Shiraaz Mohamed/Reuters
Bezoekers lopen langs bloemenvelden tijdens een groot bloemenfestival in Taoyuan in Taiwan.
Foto Sam Yeh/AFP
Eind september werd een van de beroemdste bomen van Groot-Brittanië omgezaagd, de zogenoemde Sycamore Gap tree in Northumberland. De esdoorn kwam voor in Kevin Costers film ‘Robin Hood: Prince of Thieves’ uit 1991 en maakte tweehonderd jaar onderdeel uit van het landschap. Twee mensen werden aangehouden voor vernieling.
Foto Adam Vaughan/EPA
De grootste ijsberg ter wereld, de A23a, is op drift. De ijsberg is met een oppervlakte van ongeveer vierduizend vierkante kilometer zo groot als de provincie Noord-Holland. De berg splitste zich al in 1986 af van een grotere ijsplaat bij Antartica, maar bleef lange tijd verankerd aan de oceaanbodem. Vanwege de grootte zal het jaren duren voordat de ijsberg volledig is gesmolten.
Foto Copernicus Sentinel-3/AFP
Verlaten en uitgebrande auto’s bij het Supernova muziekfestival in Zuid-Israël. Op 7 oktober vielen Hamas-militanten Israël binnen, wat het begin vormde voor de bloedige Gaza-oorlog. Supernova was een van de aangevallen plekken. Terwijl sommige bezoekers hun toevlucht konden zoeken op omringende velden, doodde Hamas in totaal 364 festivalbezoekers. Tenminste veertig mensen werden door Hamas als gijzelaar meegenomen.
Foto Jack Guez/AFP
Een foto toont de verwoesting door Israëlische bombardementen in het midden van de Gazastrook op 28 november, tijdens een korte wapenstilstand tussen Israël en Hamas. In totaal is een derde van alle gebouwen in de Gazastrook vernield.
Foto Mahmud Hams/AFP
Foto Maxar

Satellietbeelden tonen de gevolgen van de doorbraak van een stuwdam bij de door Rusland bezette Oekraïense stad Nova Kachovka. Een gebied van ongeveer zeshonderd vierkante kilometer kwam onder water te staan – een omvang vergelijkbaar met de Noordoostpolder.

Steeds meer mensen in Gaza vluchten naar het zuiden. In de stad Rafah zijn de opvangcentra overvol en velen moeten hun eigen tenten bouwen. Inmiddels zijn meer dan 1,9 miljoen Gazanen ontheemd en honger en ziekte grijpen om zich heen.
Foto Said Khatib/AFP

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in