Terug naar de krant

Bas van der Schot wint Inktspotprijs met klimaatklever-prent

Nieuws

Inktspotprijs Klimaatdemonstraties, oorlog in Europa en een gevallen kabinet – aan materiaal voor politiek tekenaars geen gebrek dit jaar. Bas van der Schot werd met zijn tekening Extinction Rebellion bekroond met de Inktspotprijs 2023.

Leeslijst

Politiek illustrator Bas van der Schot heeft de Inktspotprijs gewonnen voor de beste politieke tekening van het afgelopen parlementaire jaar. Hij won de prijs met zijn tekening Extinction Rebellion, met daarop een ijsbeer die zijn poot heeft vastgelijmd aan een ijsschots. De prijs werd 26 september uitgereikt in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

De vijfkoppige jury, onder leiding van programmamaker en presentator Eveline van Rijswijk, koos de winnende tekening uit 120 inzendingen van 40 tekenaars. Vier tekeningen kregen daarnaast een eervolle vermelding: Diversiteit van Jip van der Toorn, Middellandse Zee van Tjeerd Royaards, Onze leider van Siegfried Woldhek en WK Qatar van Blommestijn.

De jury prijst de winnende tekening, die op 28 oktober 2022 in de Volkskrant verscheen, vanwege „het gevoel van machteloosheid in de strijd tegen klimaatverandering” dat er uit spreekt. „Een klimaatklever die een laatste zinloze strohalm vastgrijpt nu zijn leefgebied verdwijnt door klimaatverandering”, met de ijsbeer als „tragikomische activist”. „Een iconisch en beresterk beeld”, aldus de jury.

Van der Schot verwijst met de illustratie naar de vele activisten – klimaatklevers – die zich het afgelopen jaar ergens aan vastlijmden om aandacht te vragen voor klimaatverandering. Activisten van Extinction Rebellion doen dat sinds september 2022 op de A12 bij Den Haag bij demonstraties tegen fossiele subsidies. Op 25 oktober lijmde activist Jelle de Graaf zich vast aan de talkshowtafel bij RTL-latenightshow Jinek en twee dagen later moest Het Meisje met de Parel in het Mauritshuis eraan geloven. Een lid van actiegroep Just Stop Oil lijmde zijn hoofd vast aan het glas voor het schilderij van Johannes Vermeer.

Van der Schot staat bekend om zijn heldere, eenvoudige en vaak kleurrijke tekeningen. Hij won de Inktspotprijs twee keer eerder. In 2002 won hij met een spotprent waarin hij vergaderende LPF-fractieleden afbeeldde als clowns: „Afgesproken: vanaf nu gaan we voor de inhoud”, luidt het bijschrift. In 2014 werd hij bekroond voor Een korte geschiedenis van de PvdA, een tekening waarop een rode haan wordt kaalgeplukt en uiteindelijk eindigt in een pan: „We moeten weer op zoek naar onze ideologische veren”. Van der Schot maakt sinds 2011 politieke cartoons voor de Volkskrant. Eerder tekende hij voor NRC Handelsblad, nrc.next, Vrij Nederland en het Algemeen Dagblad.

De Inktspotprijs werd dit jaar voor de 29e keer uitgereikt door Stichting Pers & Prent.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 27 september 2023.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in