Terug naar de krant

Mode wordt steeds meer uniseks

Leeslijst rubriek
Wat wordt het Dat de skinny jeans op zijn retour is, is wel duidelijk. Daar staat eindelijk iets tegenover volgens hoofdinkoper bij mannenmodewinkel Four in Amsterdam.
Leeslijst

We stappen eindelijk van de grote logo’s en de hoodies af, zegt Daan Dekker (32), hoofdinkoper en -ontwerper bij mannenmodewinkel Four in Amsterdam, waar modemerken als Balenciaga, Bottega Veneta en Off-White te koop zijn. Four heeft ook een eigen merk, vooral hun katoenen logotassen zijn in Amsterdam en daarbuiten veelvuldig op straat te zien. „Door de hype rondom de serie Succession zet ‘quiet luxury’ nu ook door in Nederland.” Klassieke kledingstukken van luxe stoffen in ingetogen kleuren: een beige kasjmier trui, een eenvoudige zwarte wollen jas. „De focus ligt op kwaliteit en afwerking. Er is meer interesse in Jil Sander, Loro Piana en The Row.”

De andere grote verandering zit ’m in het silhouet. „We hebben echt veel te lang aan skinny jeans vastgehouden. Nu wordt mannenmode eindelijk groter, baggier. Voor jongere klanten zien we het skategevoel van eind jaren negentig terugkomen in het silhouet: een wijde broek, chunky sneakers, vintage shirt erbij. Klaar.” 

We zien dat vrouwen veel mannenkleding dragen, al gaat dat andersom een stuk langzamer.

Tot slot wordt mode steeds meer uniseks, ziet Dekker. „We zien dat vrouwen veel mannenkleding dragen, al gaat dat andersom een stuk langzamer. Wel dragen mannen vaker leren tassen. De Padded Cassette Bag van Bottega Veneta – een schoudertas van gevlochten leer of nylon – is een populair voorbeeld. Bijna alle mannenmerken breiden hun aanbod in tassen uit.” Four heeft inmiddels ook een leren messenger bag met een klein, subtiel logo.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 2 september 2023.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in