Luister de trailer

Of meer van onze podcasts in de NRC Audio-app.

Dit zijn de Wilde Eeuwen. Een podcast over het ontstaan van een Europese beschaving, over krijgsheren en troubadours, over koningen en filosofen, over pestepidemieën en ketterijen.

In acht afleveringen vertelt Hendrik Spiering dat de Middeleeuwen echt geen richtingloze rotzooi waren, zoals je vaak ziet in films en geschiedenisboeken. Het was geen wrede tijd vol wraakzuchtige heersers of mensen in lompen, en evenmin was het een harmonische tijd van vrome christenen en tevreden boeren.

Integendeel, aan de hand van verhalen uit originele bronnen vertelt Hendrik Spiering het verhaal van de wilde eeuwen: een betekenisvolle tijd, vol groeiende orde en cultuur. Spiering: “Ik denk dat wij mensen uit de eenentwintigste eeuw het indertijd niet veel beter zouden hebben gedaan dan echte middeleeuwers.”

Wilde Eeuwen is vanaf woensdag 13 september wekelijks te beluisteren via de NRC Audio-app of andere podcastapps.

Afleveringen

Makers

  • Hendrik Spiering

    (1963) studeerde middeleeuwse geschiedenis bij Peter Raedts en is sinds 1991 redacteur van NRC, vooral bij de wetenschapsredactie. Hij is sinds 2018 nauw betrokken bij NRC’s wetenschapspodcast Onbehaarde Apen.

  • Elze van Driel

    (1990) werkt sinds 2015 bij NRC, waarvan 5 jaar als audioredacteur. Eerder maakte ze de NRC-podcasts Cocainekoorts I en II. Ook is ze vaste audioredacteur van NRC’s wetenschapspodcast Onbehaarde Apen.

Productie

Tekst en presentatie: Hendrik Spiering
Redactie, regie en montage: Elze van Driel
Muziek, montage en mixage: Rufus van Baardwijk
Eindredactie: Mirjam van Zuidam
Illustratie: Jeen Berting
Vormgeving: Yannick Mortier