Terug naar de krant

Lieverd (v) die bijt uit onbeholpenheid

Leeslijst rubriek Haal mij op deze zomer
Het asiel zit ’s zomers nog voller dan normaal, ook met dieren die bijna niemand wil hebben. Aika kan heel slecht tegen prikkels.
Leeslijst

‘Er zit een prachtig koppie op”, zegt Saskia Lubbers van dierenasiel Alkmaar. „Het zou fijn zijn als de buitenkant de binnenkant wat meer weerspiegelt.” Dat is bij Aika niet het geval. Vanuit een mandje halverwege een krabpaal kijkt ze ons ongeïnteresseerd aan. Ze is donkergrijs met een witte bef en neus, felgroene ogen in een aandoenlijk rond hoofdje. „Vandaar ook dat we zoveel reacties op haar krijgen. Toch zeker wel twee keer per maand. Mensen denken dat dit een hele schattige poes is.”

Maar die mensen lezen de beschrijving niet. Deden ze dat wel, dan zouden ze weten: zulke schoonheid in huis halen is niet zonder gevolgen. „We geven haar echt niet zomaar mee, dat zou niet veilig zijn.”

Ze heeft haar vorige baasje aangevallen, vertelt Lubbers. Aika is stressgevoelig. Dat komt waarschijnlijk omdat ze veel te vroeg is weggehaald bij haar moeder. Prikkels verdraagt ze daardoor heel slecht. De verhuizing naar een nieuw thuis bleek de druppel. Ze zoeken dus voor haar een stabiel, rustig, kattenvrij huis en een ervaren katteneigenaar om haar op te vangen. Een appartement is prima, want naar buiten gaan is ze niet gewend. „Het is vooral ook belangrijk dat ze geen andere katten kan zien, dan wordt ze gek”, zegt Lubbers. Ze wijst naar het afplakfolie op het raam van het verblijf. „Dit hebben we aangebracht voor haar rust.”

Als aan al die voorwaarden voldaan kan worden heb je aan Aika een leuke huisgenoot. „Uiteindelijk is ze dan ook wel heel lief hoor.” Ze wil op schoot en gekroeld worden – maar ook daar kleeft een gevaar aan. „Ze is zo onbeholpen. Ze geeft liefdesbeetjes, zoals veel katten dat doen, maar ze kent haar kracht niet. Dus het is eigenlijk gewoon bijten.”

De fotograaf vreest niet, hij gaat. „Wát een schatje”, zegt hij als hij weer naar buiten komt. „Ja, ze had alleen mij te pakken”, zegt Lubbers terwijl ze over haar arm wrijft. „Maar ze bedoelt het echt niet verkeerd hoor.”

Meer informatie over Aika is te vinden op ikzoekbaas.nl

Foto Peter Lipton
Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 26 augustus 2023.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in