Actuele vacatures

Terug naar de krant

‘De toneelwereld is geen makkelijke wereld’

Leeslijst rubriek Verdienen en uitgeven

Verdienen & Uitgeven Lizzy Staal (24) uit Schiedam wil al sinds haar vierde actrice worden. Bij haar derde poging nam de toneelschool haar aan. „Ik vind het fascinerende van spelen dat je helemaal in een andere wereld duikt.”

Leeslijst

in

‘Ik wil al actrice worden sinds ik als vierjarige in het publiek bij Doornroosje de Musical zat. De hoofdrolspeelster had net zulke blonde haren als ik en ik dacht: dat wil ik ook. Daarna heb ik nooit meer getwijfeld.

„Op de toneelschool komen was lastig. Ik heb drie keer auditie gedaan bij alle scholen. Dat is een heel intensief proces, maar ik had het gevoel dat het me ging lukken. In de tussentijd heb ik een vooropleiding gedaan in Den Haag en een half jaar in Disneyland Parijs gewerkt, als Character & Parade performer. Maar dit was echt wat ik wilde, en na mijn derde auditie ben ik aangenomen in Utrecht. De aanhouder wint.

„Nu ga ik naar mijn vierde jaar. De opleiding is intensief, vaak met lange dagen, en je leert heel veel over hoe je fysiek en emotioneel in elkaar zit. In Utrecht word je ook opgeleid als maker. Dat vind ik heel leuk. Je kunt iets helemaal op maat maken voor jezelf, iets wat jij het allerleukste vindt om te spelen. Dit jaar stond ik met mijn eigen solo op festival Tweetakt, mijn eerste voorstelling buiten school. Ik vond het heel spannend, maar gelukkig werd het goed ontvangen.

„Ik vind het fascinerende van spelen dat je helemaal in een andere wereld duikt. Je leert hoe iemand denkt, leeft en beweegt. Het is heel bevrijdend, je kunt alles doen wat je als jezelf niet zou doen. Zelfs bij een slechterik kun je uitzoeken wat je herkent in een persoon en waarom iemand bepaalde keuzes maakt.”

uit

‘Het laatste jaar van de toneelschool is heel vrij, zodat je stage kunt lopen. Ik begin in maart met mijn stage, en ga voor die tijd nog een maand reizen door Thailand en een cursus dans, performance en acteren doen in India. Daarom heb ik mijn kamer in Utrecht opgezegd en woon ik weer even bij mijn ouders. Zo kan ik ook kosten besparen.

„Dat ik bewust aan het sparen ben, is redelijk nieuw. Ik kon mijn geld altijd goed uitgeven, vooral aan kleding. Maar door de inflatie ben ik er meer op gaan letten. Nu kies ik er bewust voor dingen niet te doen, zodat ik kan sparen voor mijn reis. Ik ga ook minder naar kledingwinkels, anders kan ik me niet inhouden. En ook op horeca probeer ik te besparen, maar dat is lastig omdat het ook echt bij theater hoort om na een voorstelling drankjes te drinken en na te praten.

„De toneelwereld is geen makkelijke wereld, maar ik maak me daar niet zo’n zorgen over. Mijn familie heeft me ook altijd aangemoedigd om te doen wat ik leuk vind, niet om te kiezen voor een beroep dat beter verdient. Ik heb gelukkig al een eerste klus voor na mijn afstuderen, en daarna heb ik er wel vertrouwen in. Zolang ik mijn hart blijf volgen in de projecten die ik doe, komt het wel goed.”

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 15 augustus 2023.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in