Terug naar de krant

Voor alle anonieme gelukszoekers (en rijkelui)

rubriek

Cartoons Redacteur verzamelt cartoons van over de hele wereld.

Leeslijst

Raakt Europa afgestompt, was de vraag vorige week na de gekapseisde migrantenboot op de Middellandse Zee waarbij honderden doden vielen. De tragedie liet in ieder geval veel cartoonisten niet onberoerd, ook al moeten zij voor de zoveelste keer teruggrijpen naar bekende symboliek: de migrantenboot als grafkist, de Middellandse Zee als begraafplaats, en Magere Hein als medepassagier, zijn zeis als een dreigende haai (zie hierboven). En uiteraard krijgt de Europese Unie ervan langs, zoals bij Volkskrant-cartoonist Bas van der Schot: ogenschijnlijk aangeslagen Europese leiders die een boeket de zee ingooien, „voor alle anonieme gelukszoekers”.

Wat vervolgens door veel tekenaars werd gehekeld: de overdadige media-aandacht voor de vermiste onderzeeër Titan met vijf (rijke) opvarenden, ten opzichte van de honderden verdronken migranten eerder. Ook de gedane moeite om de Titan te redden kwam wrang over. De inzittenden hebben het niet overleefd. Magere Hein discrimineert in ieder geval niet.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 24 juni 2023.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in