Terug naar de krant

Stiften, potloden, collages en borduurwerk: hier is de uitslag van de kleurwedstrijd van NRC Magazine

Leeslijst achtergrond

Kleurwedstrijd Meer dan honderd lezers stuurden de kleurplaat van Jan van Esch uit het maartnummer in. „Ik weet niet 100 procent zeker dat ik niet deelneem aan 1 april-grap.”

Leeslijst

„De opdracht was een trip down memory lane”, schreef een inzender. „Zag mezelf als negenjarig meisje, zittend aan een keukentafel, met papieren aankleedpoppen in de weer. Hun voorgedrukte kledingstukken heb ik overgetrokken om nieuwe stukken aan hun garderobe toe te voegen. En ook ingekleurd (-). Ruim een halve eeuw later is het meisje van toen nog steeds gek op kleuren. Door verslechterde motoriek kleurt ze niet zo netjes meer, soms schiet ze over de lijnen. Maar toch stuur ik als hommage aan het meisje van toen dit kleurenplaatje op.”

„Bij dezen stuur ik mijn Jan van Esch-kleurplaat in”, niet 100 procent zeker wetend dat ik niet deelneem aan een 1 april-grap”, schreef een ander – inzendingen moesten voor 1 april verstuurd zijn. „Het maakt niet uit. Ik heb veel plezier gehad tijdens het kleuren, wat nog best wat concentratie vroeg.”

In het hart van het maartnummer van NRC Magazine zat een kleurplaat, een niet-ingekleurde tekening van kunstenaar Jan van Esch, die projecten doet met en over tweedehands kleding. Zo geeft hij weer waarde aan afgedankte stukken. Op de kleurplaat staan kledingstukken die Van Esch op straat vond in Montreal en Berlijn.

Maar liefst 108 kleurplaten kregen wij terug – veel dank daarvoor! Zover wij konden beoordelen bijna allemaal van volwassen kleurders, al deed ook de complete groep 7 van de Europese School in Den Haag mee.

Kleurplaten waren ingekleurd met vilstift, potlood, balpen, vetkrijt of verf (een inzender noemde zelfs de winkels waar de vier gebruikte stiften waren betrokken: Hema en Ikea), maar ook een collage en een kleurplaat waarin borduursel was verwerkt. In felle kleuren, pasteltinten, één enkele kleur. Opmerkelijk: hoeveel kleurcombinaties we ook zagen, niet een had de kleuren van de oorspronkelijke kleding – zie daarvoor de ingevulde kleurplaat van Jan van Esch zelf.

De jurering ging als volgt: vormgever en illustrator Martien van Veen en ik (Milou van Rossum) maakten een voorselectie, waarbij zestien kleurplaten overbleven. Via Teams overlegden wij met Jan van Esch, die op dat moment op Zanzibar was. Over twee weken is hij even terug in Nederland en gaat hij aan de slag met het favoriete kledingstuk van de winnaar. Hij zou graag ook de kleurplaten nog eens in het echt zien, dus als u het goed vindt, houden we alle kleurplaten tot half juni nog even bij ons.

Inzending van Yves Hendrikx.
Inzending van Marja Pruis.
Inzending van Lyni Venema.
Inzendingen van Yves Hendrikx, Marja Pruis en Lyni Venema.

De uitslag

Goed, de uitslag. Om te beginnen een paar speciale vermeldingen, voor originele en bijzondere inzendingen. Yves Hendrikx maakte door stevige zwarte lijnen, frisse kleuren en veel wit bijna een cartoon van de kleurplaat. „Een interessante interpretatie”, vond Jan van Esch.

Marja Pruis zette alle vlaggen van de landen waar Van Esch heeft gewoond in de kleurplaat – iets dat hij in een oogopslag herkende – en kleurde hem enkel met de kleuren van de vlaggen in. Ook de collage van Lyni Venema is het vernoemen waard. Zij gebruikte daarvoor alleen afbeeldingen die naar natuur en reizen verwezen. Van Esch: „Thematisch heel interessant gedaan.” 

Inzending van Alphons van de Wal.
Inzending van Annette Kruit.
Inzendingen van Alphons van de Wal en Annette Kruit.

De vierde speciale vermelding is voor Alphons van de Wal, de man achter een enkel met blauwe balpen ingekleurde kleurplaat, de vijfde en laatste voor Annette Kruit, wier versie met veel goud en andere prachtige kleuren geïnspireerd leek door het werk van Gustav Klimt.

De winnende inzending van Bernardine Walrecht.

Maar de winnaar werd, na lang wikken en wegen, Bernardine Walrecht. Door schaduwen te tekenen gaf ze de zorgvuldig met potlood ingekleurde kledingstukken diepte, door de achtergrond zwart te maken met stift, vielen de kleuren op de kleding extra op. Van Esch was te spreken over de manier waarop de geruite overhemden had gekleurd. „Het T-shirt is ook heel goed gedaan, subtiel. Ze durfde te spelen met kleur, zonder meteen helemaal los te gaan. Ondanks de zwarte achtergrond houdt het geheel een bepaalde ingetogenheid.”

Gefeliciteerd! U mag uw lievelingskledingstuk laten natekenen door Jan van Esch.

De kleurplaat gemaakt door Jan van Esch zelf, met de originele kleuren van de kledingstukken.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in