Luister de trailer

Of meer van onze podcasts in de NRC Audio-app.

Antonio zit een gevangenisstraf uit van 24 jaar voor de moord op zijn jeugdvriend Guido. Zowel de rechtbank als het gerechtshof is ervan overtuigd dat hij zijn vriend in een Maastrichtse loods doodmartelde, en daarna probeerde te verbranden om de sporen te wissen. Maar klopt dat wel? Ging het zoals de rechters denken, of is er sprake van Gerede Twijfel?

In deze zevendelige podcastserie volgt NRC elf studenten van de VU in hun maandenlange onderzoek naar een mogelijke gerechtelijke dwaling. Onder begeleiding van rechtspsycholoog professor Peter van Koppen en twee van zijn collega’s, analyseren zij deze moordzaak uit 2012. Wat vertellen de bewijsmiddelen nu echt? Wat schreef de politie allemaal níet op? En waarom onderzocht Justitie nooit serieus of het verhaal van de verdachte Antonio kan kloppen?

De studenten vormen de nieuwste lichting van het project Gerede Twijfel, dat mogelijke gerechtelijke dwalingen onderzoekt en in ruim twintig jaar meerdere baanbrekende onthullingen deed. Vorig jaar nog kwam een onschuldige vrij, dankzij onderzoek van Gerede Twijfel. Gaan ook deze elf studenten voldoende aanwijzingen vinden voor een heropening van de zaak? En hoe kan het regelmatig zo mis gaan bij politie en justitie, dat onschuldigen veroordeeld worden?

Wekelijks nieuwe afleveringen op alle openbare podcastplatforms.

Afleveringen

Hosts

  • Bas Haan

    is onderzoeksredacteur bij NRC. Hij begon zijn journalistieke loopbaan als rechtbankverslaggever en werd daarna onderzoeksjournalist voor Netwerk, NOVA en Nieuwsuur, waar hij veel over de rechtsstaat publiceerde.

  • Tessa Colen

    werkt ruim 7 jaar bij NRC, waarvan 4 als audioredacteur. Ze maakte de podcast Generatie 9/11 (2021), werkte mee aan Cocaïnekoorts 2 (2022), en was coördinator van NRC Vandaag, waar ze nu nog voor werkt.

  • Gabriella Adèr

    maakte diverse (radio)documentaires in Nederland en België. Bij NRC werkte ze aan Cocainekoorts 1 (2020), De schaduw van Dutroux (2021) en De Coup van Qatar (2022). Ook is ze host van NRC Vandaag.

  • Anna Korterink

    begon in 2010 als rechtbankverslaggever en maakte de dagelijkse podcast van De Standaard. Bij NRC werkt ze aan NRC Vandaag en maakte ze de serie Het geheim van Rijswijk (2021).

Productie

Presentatie: Bas Haan
Redactie en regie: Tessa Colen, Gabriella Adèr en Anna Korterink
Montage: Yeppe van Kesteren
Muziek: Alexander Reumers
Eindredactie: Mirjam van Zuidam
Illustratie: Lynne Brouwer
Vormgeving: Yannick Mortier
Foto’s: Hedayatullah Amid


Studenten Dagmar Blokland, Dhanya Boustanji, Arame Keuker, Karen Postma, Kimmy de Smidt, Ruby, Billie Adamson, Marielle Lassche, Lorena de Vos, Jaimy Rooze, Sanne Pattiasina aan het werk.