Terug naar de krant

NRC Tussen de regels

In Tussen de regels praten boekenchef Michel Krielaars en onze boekenredacteuren wekelijks door over de beste en belangrijkste boeken van dit moment, samen met een gast uit de literaire wereld of daarbuiten. Spraakmakende romans en intrigerende non-fictie, moderne en klassieke schrijvers, poëzie en geschiedenis. In de sfeer van een literaire salon doe je nieuwe inzichten op over de boeken die je al hebt gelezen of nog op je verlanglijstje staan. En vooral over wat er tussen de regels staat.

vr - 17 februari 2023
Virginia Woolf was eigenlijk een moderne psycholoog - met Maaike Meijer

Virginia Woolf was eigenlijk een moderne psycholoog - met Maaike Meijer

podcast NRC Tussen de regels

Haar profiel staat op tassen en mokken, haar quotes op pennen en posters, er bestaan zelfs tattoos met haar beeltenis en haar boeken worden nog altijd opnieuw gedrukt en gelezen. Virginia Woolf: ze heeft iets romantisch, iets wat tot de verbeelding spreekt. Ze staat bekend om haar ingewikkelde, eigenzinnige boeken, haar affaires met vrouwen en haar openheid over haar zware depressies - ze eindigde haar leven door zichzelf te verdrinken in de rivier.

Waarom groeide Virginia Woolf uit tot zo’n icoon? En wat kan haar werk ons vandaag nog leren over de werking van de menselijke psyche? 

Voor deze aflevering lazen we Mrs Dalloway: een roman uit 1925 waarin één dag van een vrouw wordt beschreven. Het werd een van Woolf's bekendste werken en kreeg zelfs een plaats in de lijst van beste 100 boeken uit de wereldliteratuur. Michel Krielaars bespreekt de invloed van dit boek met boekenredacteur Rosan Hollak en emeritus hoogleraar genderstudies en Nederlandicus Maaike Meijer. 

Dit is de tweede aflevering van een negendelige serie over boeken die de wereld veranderden.

In deze aflevering wordt over zelfdoding en seksueel misbruik gesproken.

Presentatie:
Michel Krielaars
Gasten:
Rosan Hollak & Maaike Meijer
Redactie en montage:
Jeanne Geerken
Foto:
George Charles Beresford

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in