Terug naar de krant

Een kuub gevaarlijke bagage

Leeslijst rubriek

Ribbens geeft door Elke maand geeft NRC Magazine een gebruikt designvoorwerp weg. Dit keer een boek van Christien Meindertsma, inclusief een op Schiphol in beslag genomen passer.

Leeslijst

Na de aanslagen van 9/11 namen veiligheidsmaatregelen absurde vormen aan. Dat was de boodschap van een tentoonstelling van ontwerper Christien Meindertsma (1980), gemaakt kort nadat zij in 2003 was afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. Meindertsma had op een veiling voor 500 euro een kubieke meter ‘verboden voorwerpen’ gekocht, in beslag genomen op Schiphol Airport. De oogst van een week controleren van de handbagage van 600.000 passagiers.

Een groot deel van die ruim drieduizend voorwerpen toonde Meindertsma in de Rotterdamse Kunsthal, geordend en gerangschikt op soort, maat, merk en kleur. Een hilarische expositie. Want naast honderden Zwitserse zakmessen en vele stiletto’s, vleesmessen, gevaarlijk echt ogende speelgoedpistolen en zelfs een hakbijl waren op Schiphol ook talloze minder gevaarlijke voorwerpen geconfisqueerd. Aanstekers, dartpijltjes, verpakte scheermesjes, een flesje mondspray, zakkammetjes, bergen nagelknippers en een met beertjes gedecoreerd kinderbestek. In NRC noemde Mein-dertsma het destijds geruststellend dat passagiers weten dat er strenge controles zijn, maar toch met een briefopener of klappertjespistool op reis gaan. „Als iedereen zijn eigen keukenmes als wapen gaat zien, is het pas echt eng.”

Van haar project Checked Baggage maakte Meindertsma ook een boek. Daarin staan alle in beslag genomen objecten op een logische manier gerangschikt. De koper van het boek kreeg er gratis een van de verboden voorwerpen bij. Op die manier werd haar boek een vorm van recycling, blijkt uit het interview in NRC: „Zo is de cirkel weer rond, en komen de wapens die geen wapens zijn weer terug in een huishouden. Dan kunnen ze weer gebruikt worden waarvoor ze ooit bedoeld zijn.”

NRC Magazine kocht bij uitgever Thomas Eyck een exemplaar van de tweede en laatste editie van Checked Baggage; de kubieke meter in beslag genomen voorwerpen is op. Bij dit exemplaar is een passer meegeseald.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 4 februari 2023.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in